Tuan Haji Fahmi smpt bergambar sblum lemass ketika skuba!

Kuantan : Tuan Haji Fahmi smpt bergambar sblum lemass ketika skuba! Kadi Johor Bahru, Mohd Fahami Abd Hamad meninggal dunia dipercayai akibat lemas semasa melakukan aktiviti selam skuba di perairan Kampung Air Batang, Pulau Tioman, Rompin kira-kira 150 kilometer dari sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Rompin, Deputi Superintendan, Azari Miskon berkata Mohd Fahami, 45, yang beralamat di Taman Mutiara Rini, Skudai, Johor dipercayai mula melakukan aktiviti selaman sekitar tengah hari tadi.

Kematian mangsa disahkan oleh pegawai perubatan Klinik Kesihatan Kampung Tekek, Pulau Tioman pada 1.57 tengah hari yang turut memaklumkan perkara itu kepada anggota polis di pulau itu.

Pemeriksaan awal terhadap jenazah mangsa mendapati tiada kecederaan atau luka terbuka pada tubuhnya. Jenazah dibawa ke Hospital Rompin untuk bedah siasat bagi mengetahui sebab kematian, katanya ketika dihubungi di sini.

Azari berkata, pihaknya juga sudah merakam percakapan saksi, pegawai perubatan dan jurulatih menyelam bagi membantu siasatan.

Mohd Fahami adalah antara penyelam yang terbabit dalam Program Melarutkan Abu al-Quran ke laut yang berlangsung di Pulau Tinggi, Mersing, Johor pada 26 Ogos lalu.

Sementara itu, di JOHOR BAHRU, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Tosrin Jarvanthi menyifatkan pemergian Mohd Fahami sebagai satu kehilangan besar buat warga Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) kerana Allahyarham dikenali sebagai seorang yang mudah didampingi warga JAINJ dan disenangi masyarakat.

AlFatihah, Buat sahabtku As Syeikh Hj Mohd Fahmi bin Abd Samad, Kadi daerah Johor Bahru yang telah kembali ke rahmatullah..
Kali terakhir berjumpa bulan mei lepas.

Sahabat sekelas tingkatan 1 – 4 sekolah Arab Kota Tinggi Johor.Damai la ko mi di sana -Md Azam Hussin

Arwah amat disenangi dan sentiasa mendapat kerjasama daripada masyarakat ketika menjadi kadi di daerah Kulai lagi.

Saya memang kenal rapat dengan arwah jadi saya rasa ia adalah kehilangan yang amat besar, katanya ketika dihubungi Bernama.

Menurut Tosrin, arwah juga sangat komited dan berdedikasi dalam menjalankan tugas serta memastikan setiap amanah dilaksanakan sebaik mungkin.

Jenazah dijadualkan disolatkan di Masjid Mutiara Rini di sini esok, sebelum dibawa ke Tanah Perkuburan Islam Ar-Raudhah Mount Austin untuk dikebumikan.Al fatihah.