Trumaa lihat cermiin tgkap yg arwh cabut ats sofa!

Kuala Terengganu : Ramai yang terkejut dengan apa yang berlaku rumah diaras 15 tingkat kurang ciri kesel4matan untuk kanak kanak.

Sepatutnya rumah terbabit dilengkapkan dengan grill atau besi hadangan supaya resiko kurang buat penghuni rumah terutama anak anak.

Apa yang berlaku kepada arw4h adik Danish sungguh mem1lukan bagaimana dia boleh nekad untuk membuka satu cermin tingkap rumah keluarganya dan keluar ikut arah tersebut lalu menyebabkan dia j4tuh kebawah.

Seorang ibu tidak menyangka huluran salam daripada anaknya menjadi kenangan terakhir bersama insan tersayang apabila kanak-kanak berusia enam itu m4ut terjatuh dari tingkat 15 kediaman mereka di Flat Ladang Gemilang 1 di sini hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang itu, mangsa, Muhamad Aryan Difa Danish Mohd. Azizul dikatakan terj4tuh dari tingkap di ruang tamu ketika tinggal bersendirian di rumah.

Ibunya, Nurul Amelia Ali, 34, berkata, m4ngsa ditingalkan seketika di rumah kerana tidur manakala dia bersama anak bongsu yang berusia empat tahun keluar membeli barang di kedai berdekatan.

Katanya, kejadian itu hanya disedari semasa dalam perjalanan pulang ke rumah selepas dihubungi suaminya, Mohd. Azizul Mohamad, 35, yang ketika itu bekerja luar daerah di Dungun.

Suami terima panggilan daripada tuan rumah dan meminta balik segera kerana ada budak j4tuh dan setibanya di pekarangan flat saya tengok orang ramai sudah berkumpul.

Saya tidak sangka m4ngsa yang terkujur k4ku itu anak saya. Patutlah semasa kami berkemas rumah pagi tadi, Danish tiba-tiba bersalaman dengan saya, katanya ketika ditemui di Unit Forensik Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini hari ini.

Menurut Nurul Amelia, pemeriksaan di rumah mendapati terdapat satu cermin tingkap dicabut dan diletakkan di atas sofa.

Katanya, anak ketiganya tidak pernah melakukan perbuatan sebegitu sebelum ini dan lazimnya hanya menonton televisyen jika ditinggalkan seketika di rumah bagi membeli makanan di bawah flat mereka.

Katanya, jen4zah anaknya yang merupakan murid prasekolah di Sekolah Kebangsaan Ladang itu akan dikebumikan di tanah perkuburan di Jalan Kenanga di Batu Buruk di sini.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Assisten Komisioner Mohd. Marzukhi Mohd. Mokhtar ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.

Semoga ibu dan ayah arw4h adik Danish tabah dengan apa yang berlaku semoga roh anak syurga ini tenang disana. Al fatihah.