TMSA mninggl duniaa dusia 92thun, kehilangan besar buat negra(3gmbr)

Kuala Terengganu : Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Dr Mohamed Salleh Abas men1nggal dun1a, pada usia 92 tahun, awal pagi tadi.

Tokoh perundangan negara itu meninggal dunia pada jam 3.20 pagi tadi selepas dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi 1CU) Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu, kelmarin.

Mohamed Salleh yang juga Pengerusi as-Salihin Trustee Berhad menerima rawatan di h0spital berkenaan selepas disahkan p0sitif C0V1D19.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif as-Salihin Trustee Berhad, Abdul Aziz Peru Mohamed sebelum ini dalam satu kenyataan, kelmarin mengesahkan Mohamed Salleh dij4ngkiti C0V1D19 dan dirawat di ICU HSNZ.

Bagaimanapun, pihak hospital mengambil langkah berj4ga-jaga atas faktor umur Tun (Mohamed Salleh), katanya.

Allahyarham yang dil4hirkan di Kampung Raja, Besut menjadi Ketua Hakim Negara pada 1984 hingga 1988 dan pernah memenangi kerusi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih atas tiket PAS pada 1999.

Allahyarham melanjutkan pendidikannya di Universiti Wales, United Kingdom (UK) pada 1949 dan memperoleh ijazahnya dalam bidang undang-und4ng.

Pada 1957, beliau kembali ke Malaysia dan menjadi majistret di Kota Bharu, Kelantan dan tidak lama selepas kemerdekaan pada tahun yang sama, Salleh dipind4hkan ke ibu negara Kuala Lumpur di mana beliau berkhidmat sebagai Penolong Pendakwa Raya.

Beliau kemudian pergi ke UK semula untuk memperoleh ij4zah sarjananya dalam undang-undang antarabangsa dan perlembagaan di Universiti London.

Allahyarham kembali semula ke tanah air pada 1962, dan dilantik sebagai Penasihat Undang-undang dan Penolong Pend4kwa Raya untuk kedua-dua Negeri Sembilan dan Melaka.

Setahun kemudian, beliau pulang ke Kuala Lumpur dan meny4ndang berbagai-bagai jawatan di bawah Peguam Negara, dan akhirnya dilantik sebagai Peguam Cara Negara. Al fatihah.