Tiga bradik nekad ke kvbur mama sbb rindu, ketika keluarga sedng taahlil buat arwh (6gmbr)

Permergian insan bergelar ibu amatlah memeritkan bagi anak anak namun jika itu takdirnya mereka kena redha hanya kerinduan menghantui diri mereka ini lah yang berlaku kepada 3 beradik yang ditemui oleh saudara Syaffiq S. Salleh yang terserempak dengan 3 beradik men ziarah kvbur arw4h mama mereka.

“Cerita malam ini aku nak kongsi, Lepas pergi melihat kereta terbakar tadi aku pergi minum dengan sahabat ku Long Zkl bersama bapa saudaranya disebuah kedai ditepi kubur.

Ketika baru duduk dikedai tersebut mereka ternampak kelibat kanak kanak bermain dipagar kvbur bersama lampu suluh, maka mereka terus bergegas melihat apa yang sebenarnya berlaku.

Sampai sampai disitu kelihatan tiga beradik berumur 5 -12 tahun berada ditempi pagar jalan masuk kekvbur.

Lalu dia terus bertanya adik buat apa disini ? pantas mereka menjawab ” saya nak pergi lihat kvbur mama saya rindu mama” terkejut dia mendengar kata 3 beradik tadi.

Suasana kubur gelap, jalan ke kubur pun gelap, hutan kiri dan kanan. Budak budak kecik berjalan kaki untuk ke kubur , berani mereka masuk dalam kawasan kvbur yang gelap tu. 😩 Bayangkan perasaan rindu dia tu sampai tak rasa takut pun. TERLALU RINDU.

Lepas tu, dalam gelap 3beradik ini berjalan nak pergi ke kubur mama mereka, sementara itu bapa saudara sahabatnya buka lampu bagi terangi jalan untuk mereka masuk kekvbur.

Sampai situ mereka duduk, usap tanah kubur yang masih basah lagi. mereka menangis “Mama kakak mintak maaf mama, kakak rindu mama,” bermacam macam luahan mereka 3 beradik ditepi kubur , Ya Allah nak menangis rasa sebak dalam hati mendengar rintihan mereka. 😭

Arw4h mama mereka meninggal dunia selepas 4 hari bersalin anak ke 3, diKebumikan subuh pagi hari tersebut.

Malam ini ada tahlil di rumah arwah, jadi orang orang dewasa tak boleh leh nak teman mereka 3 beradik untuk kubur. Rumah mereka dalam 500 meter dari kwasan dari kawasan kubur.

Tapi suasana gelap yang beramat sangat. Betapa nekadnya kakak ini dan dua adiknya hendak berjumpa mama mereka , nak luah, nak bercakap , nak bagi tahu merewka rindu mama mereka.

Sebak sungguh apa yang berlaku sungguh menginsafkan kerinduan yang tidak dapat diluahkan adalah rindu pada insan yang telah tiada pergi buat selamanya dijemput ilahi.

InshaaAllah sama sama kita sedekahkan Alfatihah dan doa kepada arwah mama 3 beradik ini. Allahummaghfirghlahu warhamhu waafihi wa’fuanhu. Tulis diedit Admin media tular, Cerita asal fb Syaffiq S. Salleh.