Tiada lagi Azan dri Bilal Faris, Prginya ank tahfiz djmput ilahii kmlagan!

Kuala Pilah : Apa yang berlaku sungguh memilukan didalam usia muda dipergi dijemput ilahi satu kehilangan besar buat penduduk Kampung Juaseh Tengah.

Utusan Online melaporkan seorang bilal masjid m4ut dalam perjalanan mendapatkan rawatan di hospital selepas terbabit dalam kem4langan di Kilometer 10 Jalan Kuala Pilah Batu Kikir, dekat sini, petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 2.30 petang itu, mangsa, Muhammad Faris Bahaudin, 20, yang merupakan bilal Kampung Juaseh Tengah disahkan men1nggal dun1a di dalam ambulans susulan mengalami keceder4an p4rah di kepala.

Menurut Ketua Polis Daerah Kuala Pilah, Superintenden Amran Mohd. Ghani, kem4langan berkenaan membabitkan dua buah kenderaan iaitu kereta jenis Honda Jazz yang dipandu m4ngsa dan juga lori jenis Scania.

Berdasarkan siasatan awal, mangsa dalam perjalanan dari Juasseh menghala ke Batu Kikir, Apabila sampai di tempat kejadian, dipercayai m4ngsa telah hilang kawalan sehingga memasuki laluan bertentangan dan terus mel4nggar bahagian tayar belakang sebelah kanan lori berkenaan.

Susulan pelanggaran berkenaan, kenderaan mangsa telah masuk semula ke laluannya, M4ngsa telah men1nggal dun1a semasa ambulan ingin membawa m4ngsa ke Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) untuk rawatan, katanya ketika dihubungi, di sini, tadi.

Amran berkata, pemandu lori berusia 55 tahun bagaimanapun tidak mengalami sebarang keceder4an.

Menurutnya, siasatan lanjut masih dijalankan berhubung insiden berkenaan,Kes d1siasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987, katanya

Dalam pada itu berita kematian Bilal Faris mendapat perhatian Adun Juasseh YB Dato’ Hj Ismail Bin Hj Lasim yang turut menziarah jenazah Arwah di Hospital Kuala Pilah

” Alhamdulillah Petang Ini , YB Dato’ Hj Ismail Bin Hj Lasim Adun Kawasan Juasseh Sempat Ziarah Sebentar Untuk Mengucapkan SalamTakziah Kepada Keluarga Allahyarham Mohammad Farish Bin Bahaudin (20tahun) Bilal Masjid Kariah Kg Juasseh Tengah Di Bilik Forensik HTAN Kuala Pilah.

Allahyarham Meninggal Dunia Sekitar Jam 2.30 Petang Tadi Akibat Satu Kemalangan Jalan Raya Berhampiran Simpang Kampung Baru Bukit Gelugor.

Jenazah Allahyarham Akan Dikebumikan Pada Malam Ini Di Tanah Perkuburan Islam Kg Juasseh Tengah.

Al.Fatihah , Marilah Kita Semua Berdoa Agar Roh Allahyarham Dicucuri Rahmat Dan Ditempatkan Di Kalangan Orang2 Yang Beriman Dan Beramal Soleh.Aamiin -YB Dato’ Hj Ismail Bin Hj Lasim”.

Semoga rohnya dicucuri rahmat perginya diusia muda seorang anak Tahfiz yang tekun mendalami ilmu agama dan merupakan seorang bilal, anak muda yang penuh kebolehan, semoga keluarga arwah tabah. Al fatihah.