[Terkini] Ya Allah adk, ” Mninggal ketika sdng cari rzeki bawa pelancong ” (5Gmbr)

Kinabatangan : Sebak luahan seorang kakak pemergin adik tersayang ketika sedang berkerja membawa van pelancong, lewat malam tadi van yang dipandu telah terlibat kem4langan dan dia disahkan men1nggal dunia ditempat kejadian.

Awani melaporkan Pemandu dan penumpang sebuah van persiaran m4ut selepas kenderaan dinaiki mereka terl4nggar belakang sebuah lori di Jalan Lahad Datu ke Sandakan, berdekatan Simpang Estet Kertam, lewat malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.25 malam itu, pemandu dikenali sebagai Muhammar Ghadafi Abdul Ghafar, 38, dan penumpang Mohd Ridzuan Madarup, 42, men1nggal dun1a di lokasi kejadian akibat keceder4an p4rah di b4dan.

Difahamkan van berkenaan sedang dalam perjalanan dari Semporna ke Kota Kinabalu sebelum terlibat kem4langan dengan lori 10 tan terbabit.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kinabatangan, Nurul Azlan Shah Jamalludin berkata, pihaknya menerima panggilan kecem4san pada jam 11.30 malam dan bergegas ke lokasi bersama enam anggota bomba.

Terdapat dua m4ngsa lelaki tersepit dalam van pelancongan berkenaan, Anggota bomba kemudiannya berusaha mengeluarkan kedua-dua lelaki berkenaan. Usaha mengeluarkan kedua m4ngsa dijalankan kira-kira 40 minit.

Sebaik dikeluarkan, kedua-duanya disahkan men1nggal dunia di lokasi kejadian,M4yat m4ngsa kemudian diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut, katanya ketika dihubungi pada Sabtu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kinabatangan, Superintendan Dzulbaharin Ismail berkata, kejadian berpunca daripada van persiaran tersebut yang dipercayai dipandu laju.

Van berkenaan kemudiannya telah mel4nggar kon yang dipasang di bahagian belakang lori treler yang rosak lalu mel4nggar belakang lori treler tersebut.

Mayat sudah dihantar ke kamar mayat Hospital Kinabatangan untuk disaring swab test COVID-19 dan dibed4h si4sat, Kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, katanya. Al fatihah.