[Terkini] Wajahnya ala Modell , ” Alyshaa tak kisah kerja Guard janji Halal ” (5Gmbr)

Petaling Jaya : Sekali pandang wajah dan penampilannya, mungkin ramai yang tidak mempercayai pekerjaan wanita ini,Wajahnya cantik, rambut dihias kemas dan bersolek persis seorang model.

Namun tiada siapa sangka wanita muda cun ini bertugas sebagai pengawal keselam4tan, Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Nor Aslyasha ini mengakui berkhidmat sebagai pengawal kesel4matan di sebuah kilang di Petaling Jaya, Selangor sejak Mei lalu.

Pada tahun lalu dia bekerja di sebuah kilang emas tetapi membuat keputusan berhenti kerja untuk pulang ke kampung di Kota Kinabalu, Sabah.

Saya balik kampung kerana ayah saya ketika itu koma di h0spital selepas terlibat dalam kemal4ngan jalan raya semasa menunggang motosikal.

Tapi kilang emas di tempat saya bertugas tidak benarkan saya bercuti lama, jadi saya terpaks4 buat keputusan untuk berhenti kerja dan jaga ayah yang s4kit, katanya kepada mStar, sambil menambah bapanya k0ma selama seminggu dan telah sembuh.

Baru berusia 22 tahun, dia yang ketika itu sudah mendirikan rumah tangga kemudian kembali ke Kuala Lumpur dan menjadi suri rumah.

Namun dia yang lebih mesra disapa Alyshaa ini berkata, jodohnya tak panjang dan dia dengan suami berpisah pada Mei lalu.

Masa tu saya ada masalah rumah tangga dan tak ada income sendiri. Bila dah berpisah, saya keluar rumah bawa baju, tumpang tidur di rumah kawan.

Sekarang musim C19, saya tahu susah nak cari kerja. Sedangkan ramai yang ada kerja pun diberhentikan atau terp4ksa cuti tanpa gaji.

Jadi ketika ada masalah rumah tangga tu saya dah cari kerja untuk fikirkan nasib saya. Saya nak cari kerja yang tak buat saya stres dan se.dih.

Alhamdulillah saya dapat kerja guard. Bagi saya kerja ni okay, PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) atau tak, saya tetap bekerja, katanya yang bersyukur mendapat persekitaran kerja yang baik.

Menurut anak sulung daripada lapan beradik itu, dia menyedari penampilannya membuatkan ramai tidak percaya dia bekerja sebagai pengawal kesel4matan.

Bila orang tanya kerja apa, saya tak akan malu mengaku saya kerja guard. Ada yang puji lawa tapi tak percaya saya jadi guard.

Kalau cantik, kerja apa yang sesuai? Takkan kena jadi bu.r.uk baru boleh jadi guard? Buat apa nak malu, guard adalah kerja halal, katanya yang mahu mencebur1 bisnes pada masa akan datang.

Walaupun bertugas sebagai pengawal keselamatan, kata Alyshaa, tidak bermakna dia tidak boleh menjaga penampilan diri selagi berpakaian sopan dan menjalankan tugas dengan baik.

Saya memang suka bergaya dan pakai mekap sejak kecil. Walaupun kerja tengah pan4s pun saya pakai mekap. Kalau ada masa saya buat rambut (dandan).

Bezanya kadang-kadang kulit dari putih ke ‘berbelang’ di tangan, kadang-kadang muka naik jerawat sebab terlalu lama terded4h kepada cahaya matahari, Tapi saya tak kisah.

Perwatakan saya manja dan banyak bercakap tapi ada masa saya akan g4rang. Tak kisah apa orang nak kata tentang kerja saya. Kalau saya susah, bukan mereka yang kec4m nak tolong, jadi saya kena tolong diri saya sendiri katanya. Credit Mstar.