[Terkini] Wajah krinduan Mayah ,” Hnya Allah yg tahu prasaan mu syg ” (5Gmbr)

Rembau : Bergugur4n air mata melihat v1deo adik Sumayyah yang berusia 1 tahun 3 bulan anak kepada arw4h Norf4zzlyana Nezal yang men1nggal dunia kesan jangkitan C19, namun disahkan negatif semasa men1nggal dunia.

V1deo 21 saat ini dimuat naik oleh ibu saudaranya Puan Nur4fyfah Yacob sebak melihat wajah adik Sumayyah didalam kereta selepas pulang mengambil suntikan bulanan diklinik.

Dalam usia sekecilnya yang masih tak mengenal apa apa jelas dia terlalu rindukan arwah ibunya Puan Fazz kini dia menumpang kasih ibu saudaranya serta ayahnya Syafiq Yacob.

Dalam pada itu ayah kepada Sumayyah merupakan seorang pekerja penghantar barang terpaksa menerima hakikat menjadi bapa tunggal kepada tiga anak termasuk bayi baru dilahirkan selepas kem4tian isteri akibat C19.

Mohamad Sy4fiq Yacob, 31, berkata, isterinya Norf4zzlyana Nezal, 29, juga terpaksa melahirkan anak ketiga mereka secara pembed4han pada usia kandungan 35 minggu.

Sebelum itu, ceritanya, Norfazzlyana, ibu mentuanya, Ramlah Omar, 62, dan anak kedua mereka, Sumayyah Saffiyah yang berusia 15 bulan disahkan postif C19 pada 1 Ogos lalu.

Pada mulanya mereka pergi ke Klinik Kesihatan Gadong untuk tukar gelang namun apabila jururawat membuat pemeriksaan kandungan oksigen ibu mentua dan isteri rendah.

Selepas dua hari ditidurkan, petugas kesihatan terapksa melakukan pembedahan menyelamatkan bayi dalam k4ndungan,katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di Masjid Dr. Haji Mohammad Eusuff Teh.

Kata Syafiq, selepas melahirkan anak, isterinya itu tersedar dan kami sempat membuat panggilan v1deo.

Kali pertama sedar isteri dalam keadaan lem4h mungkin disebabkan ubat tidur, namun, boleh memberikan isyarat.

Panggilan kedua, isteri nampak bertenaga, cuma, masa tu doktor kata isteri seperti tidak cukup n4fas,katanya.

Menurutnya, semasa panggiilan v1deo tersebut, isterinya seperti mahu memberitahu sesuatu mungkin mahu melihat wajah anak ketiga kami.

Bagaimanapun, katanya, anak bongsu kami yang dinamakan, Ummu Uf4irah, dijaga adiknya ketika itu menyebabkan dia tidak dapat menunjukkan kepada arw4h.

Kata Syafiq, selepas hari itu isterinya itu sekali lagi terpaksa ditidurkan dan kali terakhir mereka dapat membuat panggilan v1deo.

Memang nampak isteri sudah n4zak, dengan bantuan doktor, saya bisik di teliganya, saya panggil nama penuhnya dan saya cakap saya akan kuat demi anak-anak, tiba-tiba air mata isteri meng4lir seolah-olah dia faham.

Dia kemudian disahkan men1nggal dunia pukul 3.30 pagi di Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ) Seremban, katanya yang hanya mengingati arw4h isteri terpaksa ditidurkan hampir dua minggu.

Anak sulung pasangan itu, Kh4lish Khairuddin, 5, Menurutnya, ujian calitan pada jenazah isteri mendapati dia neg4tif C19 menyebabkan jen4zah dapat diuruskan serta dikebumikan oleh ahli keluarga dengan bantuan sukarelawan.

Jen4zah Norf4zzlyana dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Sungai Ibor, Pedas kira-kira pukul 11 pagi semalam.

Mohamad Sy4fiq berkata, ibu mentuanya men1nggal dunia di hospital sama pada 6 Ogos lalu manakala anak keduanya dan kakak iparnya yang juga disahkan p0sitif C19 sudah sihat.Al fatihah.