[Terkini] UIama Tertua Malaysia,” Tuan Guru Haji Ahmad Isa Yahya mninggaI Dunia ” (5Gmbr)

Gerik : Khabar yang sangat dukacita dari bumi Perak, Ulama’ negeri Perak petang ini, Tuan Guru Haji Isa Bin Yahya, Telah kembali ke rahmatullah, di Gerik dalam usia 104 tahun akibat s4kit tua.

Nama penuhnya ialah Tuan Guru Haji Ahmad Isa Bin Haji Yahya dan beliau dilahirkan sekitar tahun 1917, Ketika hayatnya beliau menabur jasa dan berbakti di kawasan Gerik, Perak.

Allahyarham menghembus nafas terakhir dikediamannya di Gerik Perak akibat sakit tua,Permergian Allahyarham satu kehilangan besar buat dunia dakwah bukan sahaja di Malaysia bahkan di seluruh Nusantara.

Allahyarham Tuan Guru mendapat pendidikan awal di pondok sekitar Patani di antaranya Pondok Dala sebelum berangkat ke Mekah dalam usia 19 tahun.

Selepas pulang dari Mekah, beliau belajar semula di Patani dengan memasuki Pondok Mak Enggol, Selain daripada itu, beliau juga sempat melazimi dan berguru dengan Tuan Guru Haji Saad Mogoi dan Tuan Guru Haji Yahya Kupang. Di antara guru-gurunya ialah :

1. Tok Dala al-Fathani,2. Tuan Guru Haji Hassan Mak Enggol,3. Tuan Guru Haji Yahya Kupang, 4. Tuan Guru Haji Saad Mogoi, 5. Pak Da Eil Mekah, 6. Syeikh Abdul Qadir al-Mandili, 7. Sayyid Alwi Bin Abbas al-Maliki,8. Sayyid Muhammad Amin al-Kutbi, 9. Syeikh Haji Abdul Rahim al-Kalantani, 10. Cher Pak Ya al-Ramani,11. Tuan Guru Haji Abdul Ghani Bentong.

Beliau pernah berbaiah Tariqat Syatariyyah dengan Pak Da Eil Mekah dan menerima amalan dalam Kitab Dala’il Khoirot daripada seorang ulama’ yang berasal dari Patani.

Tuan Guru Haji Isa Gerik merupakan diantara orang yang terawal ke Mekah, Beliau bersahabat baik dengan Tuan Guru Haji Salleh Musa Sik dan Syeikh Toyyib al-Makki.

Beliau pernah mendirikan sebuah pondok di Betong bersama adiknya, Tuan Guru Haji Abdul Karim Bin Yahya dan iparnya, Tuan Guru Baba Man Bentong pada tahun 1977 dengan nama Pondok Darussa’adah di Cabang Tiga, Ramong, Betong, Jala. Namun pondok ini hanya sempat beroperasi selama 4 tahun sahaja sebelum diarahkan tutup oleh pihak berkuasa Thailand.

Tuan Guru yang lebih mesra dengan panggilan Tok Ayah disifatkan sebagai seorang ulama’ yang sangat tawaduk dan wara’. Waktu sihatnya, beliau tidak pernah tinggal solat berjemaah di Masjid Gerik, Beliau juga mengajar di masjid berkenaan dalam pelbagai bidang ilmu khususnya usuluddin. Solat terawihnya 20 rakaat dari muda sehingga uzur.

Suatu hari ketika ditanya bagaimana nak khusyuk dalam solat? Beliau menjawab “hat ni la yang buat saya menangis malam-malam.Allah sungguh tawadhuk beliau.

Khabar duka pada hari ini apabila Tok Ayah Isa telah dipanggil pulang oleh ilahi pada petang 27 Januari 2022 dalam usia 104 tahun. Jen4zahnya akan disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung PadangGerik, Moga Allah Taala merahmati roh auliaNya. Amin .. Al fatihah. Credit : Tengku Yusuff.