[Terkini] Tugasn trakhir,” Ustz cerita kmuliaan pmergian arwh Zi kri ” (6Gmbr)

Sungai Petani : Seorang anggota Angkatan Pertahanan Awam (APM) men1nggal dunia selepas motosikal yang ditungganginya dil4nggar sebuah tr eler di simpang empat lampu isyarat berdek4tan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5 petang itu, Z1kri Z4fuan, 20, yang berasal dari Kampung Ternang Dalam, Tanah Merah, Kelantan men1nggal dunia di lokasi kejadian akibat p4rah di kep4la.

Dalam pada itu penceramah terkenal Ustaz Mohammad Yaakub Yusra menulis dilaman facebooknya pemergi4n arw4h Z1kri F4rhan semalam.

 

Aj4l saat balik urus jen4zah, Rehatlah adinda Z1kri kt sana ya, Jujur cemburu sangat tengok kem4tian almarhum adinda saya Z1kri Z4fuan.

Setiap hari beliau akan turun ke lapangan untuk bantu urus jen4zah C19, malah Allah menjemput beliau juga ketika pulang kepen4tan urus jen4zah di Bukit selambau bersama team MADAD dan APM.

Benarlah kita akan m4ti dengan apa yang kita lazimi, harini Allah membenarkan adinda pulang dengan Husnul Khatimah, ziarah orang men1nggal pun dh dijanjikan 1 pahala Qiroth apatah lagi beliau setiap hari bantu urus sampailah ke liang lahad.

Tak semua orang berani dan mampu uruskan jen4zah C19 kerana banyak SOP yg perlu dipatuhi, beliau korbankan masa remaja nya dengn berbakti kepada ummah, Sungguh saat hidupmu mungkin tidak dikenali ramai, tp saat m4ti tu ribuan men4ngis, terasa kehil4ngan. 😭

Setiap kali kalau turun ke lapangan utk urus jen4zah, pasti adik zikri akan tegur saya dengan penut semangat, beliau paling muda dan harini Allah menjemputnya dahulu.

Esok Hari lahir Z1kri, tp harini Allah menjemputnya, mohon semua sedekahkan alfatihah Buat almarhum zikri zafuan ya,lemah sekejap badan dapat perkhabaran ni – Ustaz Mohammad Yaakub Yusra.

Dalam pada itu Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, kem4langan berlaku apabila m4ngsa yang menunggang motosikal dalam perjalanan dari arah bandar ini menghala ke Kuala Ketil dekat sini.

Adzli berkata, menurut saksi kejadian, kem4langan berlaku apabila treler yang dipandu oleh seorang lelaki berusia 53 tahun itu tidak berhenti sewaktu lampu isyarat merah dan telah mel4nggar bahagian hadapan kanan motorsikal yang ditunggang m4ngsa dari laluan simpang kiri sewaktu lampu isyarat hijau.

Akibat kem4langan itu, m4ngsa yang menunggang motosikal m4ut di tempat kejadian akibat p4rah di kepala manakala pemandu treler pula tidak mengalami keceder4an, katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut beliau, m4ngsa yang men1nggal dunia merupakan seorang anggota APM Kuala Muda yang menetap di sini bersama bapa saudaranya.

Kita telah maklumkan kejadian ini kepada waris m4ngsa di termasuk kepada pegawai APM Kuala Muda,katanya, Jelas beliau, siasatan lanjut masih dijalankan dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Al fatihah.