[Terkini] Trgedi bercuti Asna Hazim le mas ” Cuba selamatkn adk ditarik 0mbak ” (5Gmbr)

Lumut : Bek4s penuntut cemerlang Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) Kuantan lem4s ketika menyelamatkan adiknya dalam kejadian di pantai Teluk Senangin, dekat sini tengah hari tadi.

Dalam kej4dian kira-kira pukul 1 tengah hari itu, Asna H4zim Ahmad Kamal, 24, dikatakan berjaya menyel4matkan adiknya, Aqil Haziq, 12, daripada dit4rik 0mbak ke tengah laut sebelum dia pula dibawa arus dan terk4pai-kapai tetapi disel4matkan orang ramai yang berada di situ.

Dua beradik itu kemudian diberikan rawatan kecem4san sebaik dibawa ke pantai,sebelum kedua-duanya dibawa ke Hospital Seri Manjung (HSM) untuk menerima rawatan lanjut.

Asna Hazim bagaimana pun disahkan men1nggal dunia ketika dalam perjalanan ke HSM manakala Aqil Haziq masih dir4wat di hospital tersebut dan keadaanya stabil.

Bapa m4ngsa, Ahmad Kamal Mohd Isa, 58, berkata, terdahulu beliau bersama isteri, tiga anak term4suk m4ngsa dan seorang cucu mengh4ntar seorang lagi anaknya ke Institut Kemahiran Mara (IKM) Lumut di Seri Manjung sebelum mendaftar meng1nap di sebuah chalet di Teluk Senangin kira-kira pukul 12 tengah hari.

Selepas itu, beliau dan isteri berehat di dalam chalet manakala Asna Hazim dan Aqil Haziq bersama seorang anak perempuannya pergi ke pantai.

Tidak lama kemudian, anak perempuan meluru masuk ke dalam chalet beritahu yang dua anak lelaki saya itu lem4s.

Sebaik tiba di pantai saya melihat orang ramai sedang memberi bantuan pern4fasan kepada mereka, katanya ketika ditemui pemberita di Unit F0rensik HSM lewat petang tadi.

Menurut Ahmad Kamal, Asna Hazim yang mencatatkan keputusan 7A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mendapat tawaran melanjutkan pengajian di universiti tetapi memilih bidang kemahiran industri r0botik di KKTM Kuantan di Pahang.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Manjung, Asisten Komisioner Nor Omar Sappi berkata, hasil bedah siasat mengesahkan m4ngsa men1nggal dunia disebabkan lem4s. Al fatihah.