[Terkini] Tok Jantan sudah tiada, ” Kita khilangan seorang Pahlawan Negara yg hebat ” (6Gmbr)

Melaka : Bekas anggota keselam4tan yang pernah membvnuh tujuh k0munis pada 1951, Jantan Baba, 94, men1nggal dunia akibat s4kit tua, selamat disemadikan di Tanah Perkvburan Islam Kampung Melaka Pindah di sini, petang semalam.

Cucu saudaranya, Abd Majid Ibrahim, 58, berkata Allahyarham yang juga Ahli Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM) menghembuskan n4fas terakhir di Hospital Alor Gajah, kira-kira jam 12 tengah hari.

Ketika upacara Pengisytiharan Kemerdekaan, beliau berada di belakang Raja-Raja Melayu serta Bapa Kemerdekaan Negara, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka.

Ketika remaja, Allahyarham juga pernah dihantar ke Siam pada berumur 14 tahun bersama dua abangnya apabila dip4ksa menjadi buruh binaan landasan kereta api di negara itu selama setahun.

Jantan berkhidmat dengan Batalion Pertama Askar Melayu selepas menamatkan latihan rekrut di Port Dickson dan sepanjang perkhidmatannya pernah menyelamatkan ramai rakan-rakannya ketika pertempuran termasuk Leftenan Muda Philcox, walaupun dirinya sendiri mengalami kecederaan akibat ditemb4k pengg4n4s.

Beliau berkata, Allahyarham yang juga bekas Pegawai Waran II Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) itu pernah mengetuai operasi menentang k0munis pada 8 April 1951 di Kongkoi, Kenaboi, Negeri Sembilan.

Ketika hayatnya, hasil jasa dan keberaniannya membunuh tujuh k0munis ketika darurat, Allahyarham dianugerahi Pingat Keber4nian British Military Medal (M.M) yang setaraf Pingat Gagah Berani oleh baginda King of England pada tahun 1951.

Allahyarham yang meninggalkan enam anak turut menerima penganugerahan daripada Pesuruhjaya Tinggi British Tanah Melayu, Sir Donald MacGillivray, selain pernah dipilih mewakili batalion menghadiri pertabalan Queen of England pada 1952.

Ketika upacara Pengisytiharan Kemerdekaan, beliau berada di belakang Raja-Raja Melayu serta Bapa Kemerdekaan Negara, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka.

Beliau diberi penghormatan menjadi pemegang cokmar ketika persidangan Parlimen pertama negara, selain namanya turut terpahat di Tugu Peringatan Negara,” katanya.

Sementara itu, Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali, turut mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham dan berdoa semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya serta ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman.

Beliau berkata, Kerajaan Persekutuan turut memberi pengiktirafan di atas jasa dan pengorbanan Allahyarham dengan penganugerahan Pingat Gagah Berani (PGB), manakala Kerajaan Negeri Melaka menganugerahkan Bintang Cemerlang Melaka (BCM) pada tahun 2020.

Sejarah perjuangannya menyaksikan Allahyarham turut tersel4mat daripada maut walaupun ditemb4k k0munis dengan jarak dekat, apabila pelvru hanya terkena sisi telinga kiri dan lehernya.Al fatihah.