[Terkini] Suami Anita Baharom mninggal, ” Disedari ketika lihat suami tidur telangkup ” (5Gmbr)

Kuala Lumpur: Suami pelakon Anita Baharom iaitu Ismadi Ismail, 50, disahkan men1nggal dunia di kediaman mereka di Bandar Nusa Rhu, Shah Alam, jam 8 pagi, hari ini.

Anita ketika dihubungi berkata, dia menyedari perkara itu selepas suaminya tertidur dan tidak memberi respons apabila dikejut.

Pagi tadi, lebih kurang jam 8 pagi, saya bersiap-siap untuk ke masjid sebab ada pembentangan untuk program masjid berhampiran rumah sepanjang 2022.

Saya ahli jawatankuasa (AJK) masjid dan suami bantu saya untuk siapkan bahan pembentangan. Pagi tadi, dia cakap nak hantar saya ke rumah kawan yang juga AJK masjid. Sementara menunggu saya siap, dia terlelap sekejap di ruang tamu.

Saya tengok dia tidur telangkup. Saya kejut tapi tak ada respon. Senyap, tak bergerak langsung. Saya tolak-tolak badan dia dan bila pegang tangan dia, dah rasa sejuk dah, katanya kepada Harian Metro.

Anita juga memaklumkan suaminya memiliki sejarah penyakit kencing manis.

Dia ada sakit kencing m4nis, tapi dia benar-benar menjaga kesihatannya. Sebelum ini pun, dia dalam keadaan baik dan boleh bekerja. Antara acara yang membabitkannya baru-baru ini adalah Konsert A Night With Aina Abdul.

Tadi, pihak h0spital dah datang ke rumah untuk mengesahkan kem4tiannya,katanya.

Ditanya mengenai proses pengurusan jenazah, Anita berkata, semuanya akan diuruskan di rumah dan pihak masjid.

Dia selalu bergurau mengenai kem4tian. Katanya, dia akan pergi dulu. Dia pesan juga kalau dia men1nggal dunia, kebumikan di kawasan tempat dia men1nggal dunia. Jadi, kalau tak ada aral melintang, semuanya akan diuruskan di rumah atau masjid.

Setakat ini, saya tak tak dapat pastikan lagi kawasan tanah perkubur4n mana yang akan menjadi tempat persemadian terakhirnya sebab ada beberapa kawasan yang berhampiran. Saya akan maklumkan nanti,katanya.

Ismadi meninggalkan Anita bersama tiga cahaya mata mereka, Syifa Dhia Nurina, Mohamad Dhia Iskandar dan Mohamad Dhia Iskandar. Al fatihah.