[Terkini] Slamat brehat syang, ” Ma ma akn jga ank ank kitaa ” (5Gmbr)

Tanjong Karang : Kata-kata cep4t sikit, b4teri telefon dah lem4h’ yang diungkapkan Allahyarham Muhammad F1tri Izz4t Mohamad Fairus masih terngiang-ngiang di telinga Rabiatul Izzati Tenuri, 31.

Ia akan sentiasa diingati Rabi4tul Izz4ti kerana suaminya itu men1nggal dunia pada 21 Ogos lalu selepas ditidurkan selama 12 hari selepas dijangkiti C19.

Lebih menyedihkan, Muhammad F1tri Izzat yang menghembus n4fas terakhirnya pada usia 34 tahun di Hospital Sungai Buloh (HSB) tidak sempat bertemu anak kembarnya, Nur Raisya dan Nur Raiqa yang dilahirkan pada 30 Julai lalu.

Berkongsi kisah pilu itu, Rabi4tul Izzati berkata, awalnya dia yang disahkan positif C19 dan dimasukkan ke HSB pada 28 Julai lalu.

Menurutnya, dia kemudiannya ditidurkan untuk melahirkan anak kembar secara pembedahan dan sedar dua hari kemudian.

Saya ada hubungi suami yang ketika itu sedang menjalani kuarantin di rumah sewa kami di Setia Alam.

Bagaimanapun, keadaan suami bertambah teruk dan dimasukkan ke HSB pada 7 Ogos lalu, katanya ketika ditemui pada majlis penyerahan Bantuan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) hari ini.

Terdahulu, Ahli Parlimen Tanjong Karang Tan Sri Noh Omar merangkap Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Medac) melawat Rabiatul Izzati di rumah keluarganya di Jalan Tanah Serong, Kampung Sungai Gulang-Gulang di sini.

Rabiatul Izzati berkata, dia sempat berhubung dengan suaminya yang menerima rawatan menerusi panggilan video kira-kira satu minit pada 7 pagi, 9 Ogos lalu.

Kami sempat berhubung sebelum suami ditidurkan, Itu kali terakhir saya tatap wajahnya yang mana sebelum itu dia memberitahu berada dalam keadaan baik dan tidak mahu dit1durkan.

Suami juga beritahu tak boleh cakap lama sebab bateri telefon bimbit semakin lem4h.

Pada sebelah petang (hari yang sama), doktor menghubungi saya memaklumkan suami terpaksa ditidurkan kerana peratusan 0ksigen semakin merosot,katanya.

Menurutnya, dia hilang kata-kata dan terkejut apabila diberitahu suaminya yang juga penyelia sebuah syarikat lebuh raya men1nggal dunia oleh doktor menerusi panggilan vide0.

Berita itu meremukkan h4ti saya yang tidak berpeluang untuk berada di sisi arwah suami buat kali terakhir.

Arw4h suami men1nggal dunia sebelum ulang tahun perkahwinan kami pada 26 Ogos lalu. Saya berdoa dan berharap dia akan bangun serta bertemu anak kami pada tarikh itu, tetapi Allah SWT lebih menyayanginya, katanya.

Dia reda namun masih buntu memikirkan nasib tiga anak yang masih kecil,Katanya, dia ketika ini tinggal sementara di rumah keluarganya untuk mengubati kesedih4n.

Sementara itu, Noh berkata, beliau bersimp4ti dengan nasib yang menimpa Rabiatul Izzati,Saya hadir ke rumah keluarga ini bagi menyalurkan bantuan daripada Perkeso.

Saya difahamkan, isteri dan anak arw4h layak mendapat faedah Perkeso di bawah pencen penakat serta layak mendapat pencen bulanan, selain faedah pengurusan jenazah berjumlah RM2,000, katanya. Al fatihah.