[Terkini ] Sitt ah An nur kini dtahan, ” Ketuaa Ajaraan Prjalanan Mimpi ? ” (6gmbr)

Kuala Lumpur : Pen4hanan Sitt4h An nur atau nama sebenarnya Masitah Ab Jalar , 39, Ketua Aj4ran Perjalanan Mimpi Yang Terakhir (PMYT) membongk4r penemuan dana sumbangan pengikutnya sebanyak RM84,721.42.

Ia hasil penemuan satu resit ketika serbuan dilakukan pihak berku4sa di rumahnya di Shah Alam, awal pagi tadi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Brickfields Superintendan Basri Sagoni berkata, polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields menahan svspek kira-kira jam 1.10 pagi bagi membantu siasatan.

Menurutnya, pihak polis turut membuat r4mpasan lima telefon bimbit pelbagai jenama, sekeping kad bank, sekeping resit pemindahan wang ke akaun bank tempatan sebanyak RM84,721.42 dan sepasang telekung warna putih dipercayai digunakan oleh svspek semasa membuat Live Facebook.

Siasatan juga mendapati wang diterima svspek menerusi rampasan resit pemindahan wang itu adalah hasil derma daripada ahli yang menyertai kumpulan aj4rannya itu.

Peniaga wanita yang sudah berumah tangga itu sedang disiasat mengikut Seksyen 298A Kanun Keseks4an (kesalahan yang menyebabkan suasana tidak harmoni, perpecahan atau permusuhan, benci membenci atau niat j4hat atau memudaratkan pemuliharaan keadaan harmoni atau perpaduan, atas alasan agama) dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, katanya dalam kenyataan, hari ini.

Basri berkata, permohonan t4hanan reman terhadap svspek dipohon dan dibenarkan oleh Majistret Kuala Lumpur selama empat hari sehingga 7 September ini.

T4ngkapan svspek bagi membantu siasatan di mana setakat ini enam laporan polis diterima berkaitan isu yang sama dibuat di lima balai polis berasingan.

Suspek dalam kes ini sebelum tangkapan dijalankan ada membuat laporan polis penafian dan menyatakan tidak pernah mewujudkan kumpulan aj4ran ses4t atau apa-apa kumpulan dan ajaran yang bertentangan dengan ajaran Islam, katanya.

Beliau berkata, suspek menafikan semua tuduhan termasuk tindakan yang boleh meng4ncam keselam4tan negara.

Ajaran PMYT mula didedahkan secara eksklusif akhbar ini pada 29 Ogos lalu yang pended4hannya disambut dengan siri laporan polis terhadap kumpulan itu di seluruh negara, Untuk rekod, terdapat 13 laporan polis dibuat terhadap kumpulan itu.

Wanita berasal dari Kelantan dan menetap di Shah Alam itu dikesan sejak enam bulan lalu menggunakan media sosial seperti Facebook (FB), YouTube dan Telegram untuk berkongsi pelbagai ramalan termasuk Per4ng Dun1a Ketiga kononnya berlaku di Sabah sebelum dia memimpin pasukannya untuk mencari Imam Mahdi bagi mel4wan mvsuh.

Selain bercerita mengenai peper4ngan itu, Sitt4h Annur turut mendakwa dirinya beryaqazah dengan malaikat dan bertemu secara jaga (sedar) dengan Nabi Muhammad SAW dan merangka pelan keluar bersama pengikutnya jika peper4ngan berlaku.

Malah, bagi meyakinkan pengikutnya, Sittah Annur turut dikesan menjaja nama beberapa orang pemimpin negara, pemimpin dunia dan tokoh agama sebagai khalifah kepada ajarannya itu.

Susulan pendedahan itu juga, Selain Mufti negeri, pihak berkuasa agama, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin mengarahkan PDRM untuk mengambil tindakan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma)kepada mana-mana individu yang cuba menimbulkan kegus4ran, menakut-n4kutkan dan mengganggu ketenter4man awam termasuk kepada kumpulan PMYT.

Manakala Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Idris Ahmad berkata, selain tindakan penguatkuasaan antara pihak berkuasa, pihaknya juga akan berusaha selamatkan pengikut kumpulan PMYT.Credit H metro.