[Terkini] Saya dah larang, ” Namun Daus berkeras untuk JB bersama R25 barunya – Ibu ” (5Gmbr)

Alor Gajah : Sebak luahan ibu pemergian anak tersayang, Allahyarham Muhammad Firdaus Bin Shahril, 19, terkorb4n selepas terlibat dalam nahas jalanraya, Difahamkan arw4h bersama seorang rakan baiknya menunggang motosikal dari Port Dickson ke Johor Bahru.

Ketika melalui lebuhraya Simpang Empat motosikalnya hilang kawalan sebelum merempvh belakang sebuah lori, Anak kedua dari 5 orang adik beradik ini meninggal dunia ditempat kejadian akibat kecederaan p4rah dibahagian kepalanya.

Rakan baik arw4h pula yang membonceng dibelakang turut mengalami kecederaan p4rah dan kini dirawat di Hospital Alor Gajah Melaka.

Difahamkan arw4h baru sahaja membeli motorsikalnya dan bersungguh untuk ke Johor walaupun dilarang oleh ibunya, Bahkan si ibu meminta anaknya itu pergi ke Johor dengan menggunakan kereta milik keluarganya.

Namun si ibu akhirnya akur dan menuruti kehendak anak lelaki kesayangannya itu walaupun hatinya berat, Kerisauan si ibu menjadi kenyataan.

Apa yang ditakutkan akhirnya benar benar berlaku, Beliau menerima perkhabaran duka anaknya itu terlibat dalam satu nahas jalanraya,Anaknya itu dikata meni1nggal dunia ditempat kejadian selepas motosikal yang ditunggang melanggar belakang sebuah lori.

Jen4zah Allahyarham Firdaus telah dihantar ke Hospital Alor Gajah Melaka untuk dibedah siasat, Berita tentang kematian arw4h telah dimaklumkan kepada saya oleh satu hamba Allah.

Saya kemudiannya meminta hamba Allah tersebut menghubungi ketua negeri UKVJ Melaka bagi mendapatkan bantuan pengurusan, InshaAllah pengurusan yang dilakukan lilahitaala tiada bayaran atau caj tersembunyi.

Boleh tanya sendiri dengan ibu,ayah dan abang sulong arw4h, Alhamdulillah jen4zah Allahyarham Firdaus disempurnakan dibilik pengurusan Hospital Alor Gajah.

Pengurusan mandi dan kafan dilakukan sukarelawan UKVJ Melaka dibantu oleh ayah dan abg sulong arw4h.

Rakan rakan UKVJ Melaka kemudian menghantar jen4zah kenegeri kelahirannya di Port Dikson, Sepanjang perjalanan si ibu meletakkan tangannya dibahagian kepala arwah sambil membaca surah yassin,Kelihatan si ibu redha diatas pemergian anak lelaki kesayangannya itu

Si ibu yakin kemalangan yang berlaku hanyalah asbab kepada kematian anaknya, Allah ambil anaknya itu kerana Allah sayang,Jenazah anak muda ini disemadikan di tanah perkuburan Islam Dato Haji Abdullah Sijang Port Dickson.Tahniah UKVJ Melaka atas khidmat bakti anda.

Semoga amal jariah kalian akan diterima oleh Allah SWT,Alhamdulillah, Dalam pada itu Melaka Kini melaporkan seorang pemuda m4ut dan seorang lagi parah dalam kemalangan membabitkan sebuah motosikal dan lori di Kilometer 210.5 Lebuh Raya Utara Selatan arah Selatan, semalam.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah Superintendan Arshad Abu berkata, dalam kejadian kira-kira jam 1.15 tengah hari itu, penunggang motosikal Muhamad Firdaus Sahril,19, m4ut di tempat kejadian akibat keceder4an di kepala.

Manakala pemboncengnya, Muhammad Muqri Zainudin, 22, p4rah dan kini berada di zon merah Hospital Melaka, Menurut Arshad, kejadian dipercayai berlaku apabila motosikal jenis Yamaha R25 yang ditunggangi mangsa gagal dikawal lalu mel4nggar bahagian belakang sebelah kiri lori

Siasatan awal di tempat kejadian mendapati kedua-dua kenderaan yang terlibat masih berada di tempat kejadian dan terdapat kesan geseran ditemui di permukaan jalan.

Penunggang motosikal telah disahkan men1nggal dunia di tempat kejadian dan telah dibawa ke Unit Forensik Hospital Alor Gajah untuk dibed4h siasat, manakala pembonceng telah dibawa ke Hospital Melaka untuk menerima rawatan.

Pemandu lori dan saksi telah diminta hadir ke Balai Polis Trafik Alor Gajah untuk membantu siasatan, katanya,Beliau berkata, kedua-dua kenderaan yang terlibat dalam kem4langan itu akan dibawa ke Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) untuk pemeriksaan kenderaan.

Katanya, kes disi4sat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, semoga keluargta arwah tabah dengan dugaan yang amat berat ini.Al fatihah. Credit UKVJ Melaka, Melaka Kini.