[Terkini] Psanan akhir adk Am ing buat ibuu, ” Mohon menutup auraat ” (5Gmbr)

Tawau : Adik Aming sudah tiada seorang kanak kanak yang sangat pintar bercakap pernah buat v1
deo untuk memberi nasihat supaya orang ramai pakai pelitup muka dengan betul disaat Pandemik C19 ini.

V1deo tersebut di kongsi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semasa memegang jawatan dahulu, hari ni Datuk Seri juga berkongsi berita sedih ini melalui lama facebooknya mengenai pemergian adik Aming awal pagi tadi akib4t sesak n4fas.

SH melaporkan kanak kanak yang pernah tular di media sosial menerusi videonya yang petah berkata-kata sambil memberi nasihat dilaporkan men1nggal dun1a di kediamannya di Tawau pada awal pagi Khamis.

Muhammad Aming Salleh Abdullah atau lebih dikenali sebagai Aming berusia lapan tahun men1nggal dunia selepas mengalami ses4k n4fas kira-kira jam 1.30 pagi,Perkara itu disahkan ibunya, Santi Sabri, 33, ketika dihubungi SH.

Menurut Santi, anaknya itu tiba-tiba mengadu mengalami ses4k nafas sebelum men1nggal dunia, Katanya, sebelum ini anaknya itu berada dalam keadaan yang sihat dan aktif tanpa sebarang penyakit atau dijangkiti C19.

Tiada juga apa-apa, cuma dia makan mi segera saja kemudian sesak n4fas. Saya sangka dia biasa-biasa saja, sebab anak saya tidak s4kit.

Sempat lagi dia angkat barang-barang saya, azan dan solat, katanya,Dia berkata, anak b0ngsunya itu turut sempat memberi pesanan kepadanya supaya menutup aurat dengan sempurna.

Sebelum men1nggal dun1a, sempat lagi dia berpesan kepada saya, tutup rapat-rapat aurat supaya bapa tidak menanggung d0sa.

Saya tidak sangka anak saya pergi begitu saja, sebelum dia meninggal, saya dan suami ada di sisinya,luahnya dengan hiba.

Ujar Santi, jenazah anaknya akan dikebumikan terus di tanah perkuburan Kampung Titingan sebaik selesai untuk pengurusan jenazah.

Sebelum itu, Sinar Harian pada 3 Februari lalu pernah melaporkan kisah Allahyarham apabila v1deo-v1deo yang dirakamnya banyak berunsur nasihat termasuk situasi terkini berkaitan pandemik C19.

Salah satu videonya turut mendapat perhatian daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika beliau menjadi Menteri Kanan (Keselamatan) sebelum ini.

V1deo berunsur nasihat supaya orang ramai mematuhi Prosedur Operasi Standard (S0P) memakai pelitup muka dimuat naik melalui Facebook miliknya pada 27 Oktober tahun lalu telah diulang siar dan tular di media sosial. Al fatihah.