[Terkini] Pilot kacak Mohammad Fajar, ” Salah seorang K0RBAN Rimbun Air ” (5Gmbr)

Jakarta : Sebuah pes4wat kargo kecil Rimbun Air yang terhemp4s di sebuah pergunungan di rantau Papua, Indonesia telah mengorb4nkan tiga krew di dalamnya, kata polis.

Pesawat Rimbuan Air putus hubu-ngan bersama pihak berkuasa kawalan udara sejurus sebelum ia dijangka mendarat di sebuah lapangan terbang di keregenan Intan Jaya, Papua, kata polis dan pegawai pengangkutan.

Menurut ketua agensi penyelamat Timika, George Leo Mercy Randang penyelamat telah tiba di lokasi n4has dan mengesahkan kesemua anggota kru terkorb4n.

Mereka terdiri dari juruterbang, H Mirza, pembantu juruterbang, Mohammad Fajar dan mekanik, Iswahyudi.

Keadaan cuaca di lapangan terbang tidak begitu baik, ia meramalkan pesawat itu boleh mendarat namun landasan dalam pemandangan yang kurang jelas, kata jurucakap polis Papua, Ahmad Mustofa Kamal.

Bangkai pesawat Twin Otter 300 Rimbun Air telah ditemui oleh penduduk tempatan tiga jam selepas itu dekat sebuah kampung di tanah tinggi, kata polis Papua.

Imej-imej yang disiarkan oleh pasukan penyel4mat hari ini menunjukkan sisa-sisa bertaburan di kawasan hutan.

Sektor penerbangan Indonesia yang pantas berkembang sudah lama dijejaskan dengan kebimbangan kesel4matan dengan pesawat itu pernah ditegah dari ruang udara AS dan Eropah. Al fatihah.