[Terkini] Pengarah tersohor, ‘ Mamat Khalid mninggal dunia 12.30 tadi ” (5Gmbr)

Tanjung Malim : Peng4rah serta pelakon, Mamat Khalid dilaporkan telah men1nggal dunia sekitar pukul 12.30 pagi ketika dalam perjalanan ke Hospital Slim River, Perak.

Berita duk4 tersebut turut disahkan Setiausaha Agung Seniman, Hafiz Nafiah yang memaklumkan Allahyarham telah dikejarkan ke hospital selepas pengs4n di restoran miliknya di Tanjung Malim.

Dukacita dimaklumkan bahawa seorang lagi permata seni tanah air, Mamat atau nama sebenarnya Mohamad Mohamad Khalid telah menghembuskan n4fas yang terakhirnya sebentar tadi sekitar pukul 12.30 pagi pada usia 58 tahun.

Beliau j4tuh pengs4n di Sarang Art Hub Tanjung Malim dan menghembuskan nafas yang terakhir di dalam ambul4n ketika dalam perjalanan ke Hospital Slim River.

Maklumat awal, jen4zah akan dikebumikan di Ipoh esok, katanya kepada Kosmo hari ini, Tambahnya, seluruh barisan kepimpinan Seniman Malaysia menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham atas pemergi4n yang mengejutkan itu.

Seniman mendoakan agar arwah ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan beramal soleh, katanya lagi.

Khabar duka tersebut turut dikongsi beberapa selebriti tanah air seperti Didie Alias dan Zul Ariffin dalam Instagram yang turut bersedih dengan pemergian figura hebat dalam bidang perfileman negara.

Untuk rekod, Mamat dilaporkan berada dalam keadaan kritikal pada 25 Januari 2019 akibat masalah p4ru-paru dan j4ntung serta ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) di sebuah hospital di Petaling Jaya.

Mamat turut meninggalkan seorang balu iaitu Hasmah Hassan dan lima orang anak.

Allahyarham sinonim dengan filem komedi satira antaranya ” H4ntu Kak Limah Balik Rumah ”¬† dengan kutipan 32.5 juta hanya dalam 18 hari dan sering menyelitkan isu masyarakat serta kritikan s0sial.

Antara naskhah beliau yang paling diingati ramai ialah filem Man Laksa dan H4ntu Kak Limah Balik Rumah. Al fatihah.