[Terkini] Pak Cik nanti kita bagi katil boleh baring rehat, ” x sgka dia dh mninggal di WhellChair ” (6Gmbr)

Klang : Dikala Kes harian terus mencatatkan peningkatan dengan 17,045 kes hari ini, menjadikan jumlah kes positif C0V1D19 akhirnya mencecah 1,013,438 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, Selangor merekodkan sebanyak 8,500 kes, diikuti oleh Kuala Lumpur sebanyak 2,045 kes dan Kedah sebanyak 1,216 kes.

Seorang petugas barisan hadapan Dr Arisman memuat naik gambar terkini pesakit pesakit yang membanjiri Jabatan Kecem4san HTAR Klang untuk menerima rawatan.

Paling menyentuh hati satu gambar yang dimuat naik Dr Arisman yang mana seorang warga emas disahkan men1nggal dunia diatas kerusi roda semasa sedang menerima rawatan.

Tulis Dr Arisman dilaman facebooknya ” Hospital atau klinik belum pasti dapat menyelamatkan ny4wa pesakit-pesakit C0V1D19 yang datang kerana sesak n4fas.

Kehabisan oksigen, ketiadaan katil mencukupi dan kekurangan jumlah petugas kesihatan untuk memeriksa dalam masa sepatutnya menyebabkan kes kem4tian tanpa disedari ini berlaku bila-bila masa.

Dulu kita jadi takut dan nampak bagaimana rakyat India berebut mencari tabung oksigen dan hospital mereka jadi lumpuh,Tetapi malangnya tak semua rakyat Malaysia ambil iktibar dan langkah berhati-hati.

Kerana segelintir rakyat Malaysia yang degil dan b0doh sombong menyebabkan ramai rakyat Malaysia lain yang tidak bersalah turut menjadi mangsa C0V1D19, dan inilah akib4tnya. – Dr. Arisman, MD.

Apa yang berlaku amat menyentuh hati rakyat tiada pilihan terpaksa tempuh semua ini ini lah dugaan yang amat berat untuk petugas barisan hadapan yang sedaya upaya menguruskan setiap pes4kit yang datang.

Perkongsian gambar kem4tian warga emas (Identiti tidak didedahkan) diatas kerusi roda itu mendapat 1.5K perkongsian yang mana rata rata orang ramai amat sedih dengan setuasi ini dan amat simpati dengan nasib petugas barisan hadapan yang berkerja bertungkus lumus untuk memberi rawatan sebaik mungkin.

Salam takziah buat keluarga arw4h semoga semua terus dilindungi dari wabak yang meragut nyawa ini. Al fatihah. Credit fb Dr. Arisman, MD.