[Terkini] Pa pa dah x ada syg ,” x sngka arwh prgi tinggalkn sya dan bby ” (5Gmbr)

Kluang : Apa yang saya risaukan selama ini jadi kenyataan, kata Sy4hira S4bar, 27, isteri kepada penolong pegawai perubatan, Aid1l Ham1dun, 27, yang m4ut selepas ambulans Kementerian Kesihatan (KKM) dinaiki bertembvng dengan treler di Jalan Ayer Hitam Batu 49, Simpang Renggam di sini, 8 malam tadi.

Syahira yang juga ahli farmasi berkata, selepas kejadian kem4langan meng0rbankan seorang pemandu van KKM di Johor Bahru 18 Ogos lalu, dia sering risaukan kesela4atan suaminya ketika bertugas.

Katanya, dia dan suami sering bercerita perihal hidup dan m4ti terutamanya ketika menjalankan tugas di waktu p4ndemik C19 ini.

Tak sangka akhirnya igauan saya yang sering terbayang-bayangkan hal kem4tian ketika bertugas akhirnya terjadi kepada suami sendiri.

Kali terakhir kami berbual melalui telefon adalah tengah hari semalam dan berkisar mengenai anak kami Muhammad Adib Syahir, 11 bulan dan kali terakhir saya berjumpanya Ahad lalu, katanya ketika ditemui di Tanah Perkuburan Islam Kampung Baru di sini hari ini.

Syahira berkata, menyifatkan suaminya seorang lelaki yang baik kerana selalu mengingatkannya mengenai keperluan bersolat jemaah dan amalan bersedekah.

Saya dan suami duduk berasingan kerana arw4h bertugas di Simpang Renggam dan saya di sini, Apabila ada masa bersama suami sering mengajak solat berjemaah, Malah dia juga gemar membantu orang lain terutamanya jika ada yang mengalami keceder4an walaupun di luar waktu bertugas, katanya.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Kluang, Asisten Komisioner Low Hang Seng berkata, Aidil m4ut serta merta di lokasi kejadian manakala pemandu ambulans, Othman Gh4fan, 50, dan pes4kit dikenali sebagai Nursyahira Halan, 24, dan Nur Sy4hda Halan, 18 serta waris mereka Sukim4n Hasan, 59, ceder4.

Kemal4ngan dipercayai berlaku apabila ambulans yang dipandu dari arah Machap menghala ke Simpang Renggam dipercayai mel4nggar bahagian belakang tayar kiri treler berkenaan yang sedang membelok ke kanan menghala masuk ke sebuah bengkel.

Perlanggaran itu menyebabkan ambulans berkenaan hilang kawalan dan terbalik di bahu jalan,katanya.

Beliau berkata, m4ngsa yang cedera dibawa ke Hospital Enche Besar Hajjah Khalsom(HEBHK) dan pemandu treler tidak mengalami sebarang keceder4an.

Kes disi4sat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, katanya.Al fatihah.