[Terkini] Mohd Diya prgi jua , ” Kritikaal akbt lemaas msa 0perasi banjir di Melaka semalam ” (5Gmbr)

Melaka : Angg0ta bomb4 yang kem4langan ketika melakukan kerja-kerja penyel4matan di Sungai Putat, Batu Berendam di sini pada Rabu disahkan men1nggal dun1a pada jam 3.11 pagi pada Khamis.

Ma4gsa, Pegawai Bomba PBK II (KUP) Balai Bomba dan Penyel4mat (BBP) Melaka Tengah, Allahyarham Mohd D1ya Che Jus0h, 47, men1nggal dun1a ketika mendapat r4watan di H0spital Melaka.

Pengarah JBPM Negeri, Penolong Pesuruhjaya, Abu Bakar Katain mengesahkan berita sedih itu dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan pada pagi Rabu dan jen4zah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Masjid An- Nur Krubong, pada jam 10 pagi.

Beliau berkata, ketika kejadian mangsa bersama pasukannya sedang melakukan kerja-kerja penyelamatan seramai 14 m4ngsa banjr yang terper4ngkap di anjung sebuah rumah berikutan arus deras dan paras air meningkat dengan cepat.

Menurut beliau, pasukan itu menggunakan alat pelindungan diri seperti jaket kesel4matan ketika membuat penyel4matan secara ‘w4ter cross1ng’ di lokasi kejadian bagaimanapun mangsa tergelincir akib4t ditolak arus der4s dan terper4ngkap di longgokan rumput h4nyut.

Ujarnya, m4ngsa kemudian diselamatkan oleh angg0ta b0mba yang lain serta diberikan bantuan pern4fasan di lokasi kejadian sebelum dih4ntar ke H0spital Melaka menggunakan Jentera Em3rgency Medical Rescue Service (EMRS) BBP Melaka Tengah.

M4ngsa yang menerima r4watan di hospital masih tidak sedarkan diri dan berg4ntung sepenuhnya kepada alat bantuan pern4fasan sebelum menghembusk4n n4fas ter4khir.

Warga Jabatan Bomba dan Penyel4mat Malaysia, Negeri Melaka merakamkan ucapan t4kziah dan amat berduk4cita di atas ins1den tersebut,katanya dalam keny4taan itu.Al fatihah.