[Terkini] Minat Hai king smpai akhir hayaat, ” Sempat bergmbr dpuncak sblum pngsan” (6Gmbr)

Rembau : Pasukan penyel4mat diketuai pasukan bomba membawa turun seorang pendaki yang men1nggal dun1a ketika dalam pend4kian di Gunung Datuk, di sini pagi tadi.

M4ngsa, Mohd Azam Che Mat, 45, pekerja sebuah kilang di Seremban disahkan men1nggal dun1a oleh pasukan paramedik sebaik sahaja dibawa turun ke kaki Gunung Datuk pada pukul 2.20 petang.

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Rembau, Penolong Penguasa Bomba Mohd. Arif Ahmad Osasi, pasukannya menerima maklumat berkenaan pada pukul 9.28 pagi.

Katanya, secara kebetulan anggota Pasukan Khas Taktikal Operasi Penyelamat Malaysia (STORM) sudah berada di lokasi susulan terdapat dua program dijalankan di Gunung Datuk.

M4ngsa dilaporkan sudah tidak sedarkan diri kira-kira 300 meter dari puncak Gunung Datuk di mana m4ngsa bersama 18 ahli kumpulan yang lain sedang menuju ke Gunung Gagak.

Pasukan penyelamat bersama sukarelawan keseluruhannya seramai 30 orang bergilir-gilir mengusung mangsa turun dari puncak gunung, katanya hari ini.

Sementara itu, rakan m4ngsa, Zakaria Ayub, 59, berkata, arw4h aktif mendaki sejak lebih setahun lalu dan tidak menunjukkan sebarang tanda mengalami masalah seawal pendakian pada pukul 4 pagi.

Menurutnya, mereka seramai 18 orang telah mendaftar naik ke gunung tersebut secara dalam talian untuk cabaran Trans Naning.

M4ngsa yang merupakan bekas pesakit C19 tahap 3, solat subuh berjemaah di puncak Gunung Datuk bersama yang lain. Kami berehat lebih sejam sebelum meneruskan perjalanan ke Gunung Gagak.

Lima minit selepas meneruskan perjalanan, m4ngsa mengadu kejang kaki dan kami berpatah balik ke arah m4ngsa, Bagaimanapun arw4h sudah pun terbaring dan pengsan. Kami cuba memberi bantuan melalui tekanan dada namun mangsa tidak memberikan sebarang reaksi,katanya.

Katanya, mereka terus menghubungi pasukan penyelamat bagi bantuan membawa turun mangsa dan tidak menyangka pendakian kali ini bersama rakan-rakan lain berakhir kejadian tidak diingini.

M4yat m4ngsa diserahkan kepada pihak polis dan di bawa ke Hospital Rembau bagi proses bed4h siasat. Al fatihah.