[Terkini] Mereka hanya mampu menangis, ” Tiada lagi Mama menyusul temani Papa ” (5Gmbr)

Putrajaya : Sebaknya apa yang menimpa Lima beradik dari Kota Perdana, Seri Kembangan ini, mereka yang berusia antara 3 hingga 11 tahun telah menjadi yatim piatu dalam tempoh dua bulan selepas ibu bapa mereka men1nggal dunia akib4t C19.

Kisah sedih keluarga itu dikongsi adik kepada ibu lima beradik itu, Mohd Ariff Hafizan Abdul Razak, 36, yang menyatakan arw4h kakaknya, Ida Haryanie, 38, men1nggal dun1a pada Khamis lalu manakala abang iparnya, Mohd Nasir Tahal, 46, men1nggal dun1a dua bulan lebih awal selepas menerima raw4tan di Hospit4l Putrajaya.

Ida Haryanie yang juga anak sulong dan surirumah manakala Mohd Nasir seorang kontraktor meninggalkan lima anak, Muhammad Hadhrami, 11; Husna Humaira, 9; Muhammad Harraz, 7; Muhammad Hawwas, 6 dan Hannan Humaira, 3.

Menurut Mohd Ariff, kakaknya bertarung nyawa melawan C19 sejak 29 Julai lalu, manakala abang iparnya dimasukkan ke h0spital seminggu lebih awal dan men1nggal dunia pada 11 Ogos lalu.

Pada pertengahan Julai lalu keluarga kakaknya dijangkiti C19 namun lima anak saudaranya menjalani kurantin di rumah.

Kehilangan dua ahli keluarga secara serentak ini amat memilukan kami lebih-lebih lagi mengenangkan nasib lima beradik yang masih kecil dan memerlukan kasih sayang.

Arw4h abang ipar dan kakak ditidurkan sebelum meninggal dunia kerana mengalami komplikasi. Lebih menyedihkan arwah kakak tidak tahu suaminya telah men1nggal dunia kerana ketika itu dia masih dalam proses ditidurkan,katanya.

Mohd Ariff yang bertugas di Agensi Anti Dadah Kebangsaan Kuala Lumpur, berkata ibu bapanya yang tinggal di Bukit Tinggi, Klang telah berpindah di rumah arwah bagi menjaga lima cucunya di samping kami adik beradik datang membantu pada hujung minggu.

Jenazah pasangan itu dikebumikan di Tanah Perkvburan Islam Raudhatul Baqi’ Cyber 10, Cyberjaya.

Semoga adik adik ini terus diberi kekuatan untuk terima semua ini dan mereka dipermudahkan segalanya urusan hidup mereka menjadi anak soleh dan solehah.Al fatihah.