[Terkini] Laungan azan jumpa jasad Suefyan, ” Dia lemas ditelan ombak semasa selamatkan rakan ” (5Gmbr)

Kota Tinggi : Remaja kedua yang ditemukan m4yatnya pada Isnin selepas mandi di Pantai Batu Layar di sini pada Ahad, dipercayai lemas semasa cuba menyelamatkan rakannya daripada tenggelam.

Bapa m4ngsa, Hanizam Hashim, 47, berkata, anaknya, Hani Suefyan, 16, gagal menyelamatkan rakannya sebelum kedua-duanya lemas.

M4yat ditemukan pada pukul 5.20 petang tadi selepas lebih sejam azan dilaungkan bapa saudaranya, Abdul Rahim Hashim, 26, di pantai berkenaan.

Saya mendapat maklumat berkenaan kejadian ini kira-kira jam 4 petang semalam (Ahad). Ketika itu saya sedang bekerja di Muadzam Shah, Pahang.

Sejurus sahaja mendapat tahu saya terus bergegas pulang dan sampai ke pantai ini kira-kira jam 8 malam tadi (Ahad). Saya memang tunggu di sini mana tahu anak saya ‘balik’ sementara yang lain menumpang di rumah saudara di Felda Air Tawar 1 dekat sini.

Saya dimaklumkan oleh pengunjung di sini yang melihat kejadian itu, katanya anak saya mandi bersama lima rakan lain. Salah seorang telah naik ke darat kerana alami kekejangan.

Tidak lama kemudian mereka melihat anak saya cuba menyelamatkan rakannya, Mohamad Imran Mohamad Nazir, 17, yang lemas sebelum dia turut ditarik ombak laut lalu hilang, katanya ketika ditemui di Pantai Batu Layar, pada Isnin.

Pada jam 1.26 petang Ahad, kedua-dua m4ngsa yang datang dari Kluang berkonvoi menaiki motosikal untuk meluangkan masa sempena cuti Tahun Baharu Cina bersama empat rakan mereka di pantai tersebut.

Kedua-duanya lemas sebelum m4yat Mohamad Imran ditemukan pada Ahad manakala Hani Suefyan hilang dan ditemukan mayatnya pada 5.20 petang Isnin.

Hanizam berkata, Hani Suefyan yang merupakan anak sulung daripada tiga beradik itu tahu berenang namun tidak terlalu mahir.

Menurutnya, kali terakhir dia berjumpa anaknya itu pada minggu lalu sebelum pergi bekerja di Muadzam Shah.

Saya merupakan pengurus ladang hanya balik hujung minggu, Jadi memang jarang jumpa, kali terakhir jumpa dia pada minggu lepas masa itu dia seperti biasa sahaja tak ada tunjuk apa-apa perubahan.

Saya juga dimaklumkan ibunya, dia meminta izin untuk ke Mawai namun tak tahu pula boleh sampai ke pantai ini. Dia pergi dengan membonceng motosikal rakannya, katanya lagi.Al fatihah.