[Terkini] Kapten Affendi trkorban,” Mejar Fareez cdera Psawat Hawk TUDM trhempas ” (8Gmbr)

Shah Alam : Kapten Mohamad Affendi Bustamy disahkan men1nggal dun1a dalam n4has pes4wat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang terhemp4s dalam sesi latihan di Pangkalan Udara Butterworth TUDM di sini, malam Selasa.

Sementara, Mejar Mohd Fareez Omar dilaporkan yang mengalami keceder4n berada dalam keadaan sel4mat dan stabil dan kini sedang diberikan raw4tan di Hospital Seberang Jaya.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh TUDM, je4azah Mohamad AffendI sedang diuruskan untuk tindakan selanjutnya.

Kedua-dua juruterbang telah berkahwin. Keluarga kedua-dua juruterbang ini telah dimaklumkan dan TUDM akan memastikan urusan kebajikan keluarga m4ngsa diutamakan, katanya.

Nahas itu berlaku pada lebih kurang jam 10.07 malam ketika kedua-dua juruterbang itu sedang melaksanakan latihan penerbangan (Night Flying).

Sehubungan itu, pihak TUDM kini sedang mengambil tindakan segera dan akan memaklumkan perkembangan semasa berhubung insiden kem4langan tersebut.

Semua pihak diminta agar tidak menyebarkan sebarang spekulasi atau sebarang berita yang tidak sahih.

Pihak TUDM juga akan menubuhkan Lembaga Sisatan terperinci mengenai insiden ini,ujarnya. Al fatihah. info penuh akan menyusul. Credit : Harian Metro, Sinar Harian.