[Terkini] Ini lah hukumaan, ” Yg trpaksa dirinya tanggung “(5Gmbr)

Ipoh : Seorang penyewa sebuah k0ndominium yang menyer4ng pengawal kesel4matan tahun lalu dihadapkan ke Mahkamah Majistret Ipoh pada Khamis atas pertuduhan membvnuh.

Tertuduh, Ahmad N0or Azh4r Muhammad, 33, sebelum ini didakwa pada 6 Januari lalu di bawah Seksyen 335 Kanun Keseks4an iaitu sengaja menyebabkan ceder4 p4rah atas bangkitan m4rah.

Bagaimanapun, pertvduhan terhadap ahli perniagaan itu ditukar berikutan mangsa, S Th4va S4gayam, 64, yang sebelum ini dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) telah men1nggal dunia pada 27 Ogos lalu.

K3s tertuduh sepatutnya disebut semula pada Khamis namun mahkamah membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk menarik balik pertvduhan dan digantikan dengan Seksyen 302 K4nun Keseksaan ekoran kem4tian m4ngsa.

Bagi pertuduhan baharu itu, tiada pengakuan direkodkan daripada tertvduh selepas pertvduhan dibacakan di hadapan Majistret Noor Azreen Liyana Mohd Darus.

Mengikut pertuduhan, tertvduh did4kwa telah membvnuh Th4va Sag4yam di tingkat 7, Menara Majestic, Jalan CM Yusuff, di sini antara jam 8 pagi sehingga 9.30 pagi pada 29 Disember 2020.

Dia didakwa melakukan kes4lahan itu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman m4ti mandatori.

Mahkamah kemudian menetapkan 18 Oktober ini sebagai sebutan semula k3s.

Pada 27 Ogos lepas, mendiang Thava Sag4yam men1nggal dunia selepas lama terl4ntar sakit berikutan diser4ng seorang lelaki yang tidak berpuas hati kerana mendiang dikatakan cuba menghalang anak lelakinya daripada menggunakan kolam renang di sebuah kondominium yang tidak dibuka kepada orang ramai pada 29 Disember tahun lepas.