[Terkini] Hsrat timaang ank ke3 x ksampaian,” Istri mninggal brsama kndungan ” (5Gmbr)

Kota Bharu : P4sangan ini begitu teruja untuk menimang cahaya mata ke 3 mereka setelah punyai sepasang cahayamata berusia 12 tahun dan 7 tahun.

Namun hasrat pasangan ini untuk menimang cahaya mata tidak kes4mpaian bila mereka sekeluarga diduga p0sitif C19 dan disaat itu lah kesihatan Nor Ais4h yang meng4ndung 5 bulan semakin merosot.

selepas bert4rung ny4wa selama seminggu akib4t j4ngkitan C19, seorang ibu h4mil lima bulan ini meninggal dunia di unit rawatan rapi (1CU), Hospital Sultan Ismail Petra (HSIP) Kuala Krai semalam.

Wanita berkenaan, Nor Asi4h Shukri, 32, yang tinggal di Kampung Banggol Kemiang, Jalan Rantau Panjang Lama, Pasir Mas, meninggal dunia pada jam 2.05 petang.

Ibunya, Karimah Ismail, 51, berkata, Nor Asiah adalah anak kedua daripada tujuh beradik disahkan dij4ngkiti C19 sejak seminggu lalu selepas membuat ujian s4ringan di Hospital Pasir Mas.

Katanya, selepas itu anaknya yang juga ibu kepada dua anak dihantar ke Hospital Machang untuk rawatan lanjut.

Namun, 0ksigen anak dikatakan menurun sebelum dibawa ke HSIP untuk rawatan susulan dan dimasukkan ke 1CU selepas tiga hari dirawat di wad biasa.

Ketika di ICU keadaan arw4h semakin membimbangkan sebelum menghembuskan n4fas ter4khir semalam, katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Karimah yang tinggal di Kampung Sri Bayu berkata, sebelum anaknya disahkan dijangkiti C19, anaknya mempunyai gejala b4tuk dan an4k sulung arw4h, Mohamad Afiq Asyraf Mohd Zairi, 12, demam selama beberapa hari.

Katanya, susulan itu, semua ahli keluarganya membuat ujian saringan dan suami arw4h, Mohd Zairi Ibrahim, 34, serta dua anak mereka juga disahkan dij4ngkiti C19.

Allahyarham anak sudah divaksin bagi dos pertama dua minggu lalu dan menunggu untuk mendapatkan v4ksin bagi dos kedua.

Anak saya juga tidak pergi ke merata tempat dan hanya keluar mendapatkan v4ksin dua minggu lalu,Arw4h dan suaminya yang bekerja sendiri hanya meninjau pekerjanya yang melakukan kerja di sawah berdekatan rumah mereka sahaja.

Saya tidak tahu, j4ngkitan C19 itu datang dari mana, katanya yang reda dengan kehil4ngan anak kesayangannya itu.

Katanya, beberapa ahli keluarganya turut dijangkiti C19 dan ada yang menjalani kuar4ntin di Pusat Kuarantin dan Rawatan C19 Berisiko Rendah (PKRC) serta di rumah.

Menurutnya, anaknya itu mengandung lima bulan dan k4ndungan itu amat ditunggu-tunggu oleh arw4h serta suaminya memandangkan anak kedua mereka, Khalisya Khaisara sudah berusia tujuh tahun.

Pada masa ini, kampung kami dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) sejak semalam.

Pesanan saya buat semua masyarakat supaya terus patuh prosedur operasi standard (SOP) kerana C ini amat b4haya,katanya.

Semoga suami arw4h tabah mereka baru menyambut ulangtahun perkahwianan pada awal ogos lalu tak sangka kita dia akan kehil4ngan isteri tersayang dan anak dalam kandungan.Al fatihah.