[Terkini] Hanya brselisih faham ,” Seorg lelaaki mninggal dlm prgaduhan ” (5Gmbr)

Ipoh: Seorang lelaki m4ut disyaki dicek1k dalam perg4duhan di hadapan warung pasar pagi di Flat Ashby Road, di sini, pagi tadi.

M4ngsa berusia Muhammad Noor Faqih Mohamed Ariffin, 29, disahkan m4 ut di lokasi kejadian oleh petugas kesih4tan.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, polis menerima panggilan daripada seorang wanita kira-kira jam 9.50 pagi mengatakan terdapat pergaduhan di pasar itu sebelum anggota ke lokasi kejadian.

Menurutnya, berdasarkan temubual s4ksi yang juga pemilik gerai di tempat kejadian memaklumkan datang satu lelaki menaiki kenderaan jenis Perodua Kenari kira-kira jam 7 pagi bertanyakan m4ngsa.

Kira-kira jam 9 pagi m4ngsa tiba seorang diri dengan berjalan dan duduk di kerusi di bawah khemah depan kedai sebelum memesan minuman.

Setengah jam kemudian datang satu lagi lelaki (berjumpa m4ngsa). Lelaki itu kemudian beredar namun datang semula dengan bapa saudaranya untuk berjumpa m4ngsa.

Kemudiannya berlaku pertengkaran (m4ngsa dan susp3k) sebelum berlaku pergelutan antara mereka. Kedua-dua suspek berjaya memegang m4ngsa, katanya.

Mior Faridalathrash berkata, tidak lama kemudiannya datang seorang lagi lelaki yang juga bapa kepada salah satu susp3k di situ yang turut memegang m4ngsa.

Susp3k itu (baru tiba) memeluk leher (m4ngsa) dari belakang sementara anaknya duduk atas belakang badan m4ngsa yang berada dalam keadaan meniarap.

Suspek mem4ut leher m4ngsa hampir 15 minit sehingga lemah, Tidak lama kemudian, kawan m4ngsa datang dan susp3k melepaskannya (m4ngsa) namun ketika itu dia sudah tidak bergerak,katanya.

Katanya, susulan itu polis menahan tiga suspek lelaki berusia 60, 47 dan 34 tahun dilokasi kejadian dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseks4an,Polis turut merampas pis4u lipat milik m4ngsa di lokasi kejadian, katanya.

Menurutnya, punca kejadian dikatakan m4ngsa mencuri portable speaker (pembesar suara mudah alih) di warung milik salah seorang susp3k.

M4ngsa yang berada ditempat kejadian dikatakan memasang speaker milik susp3k dengan kuat sehinggalah berlaku pergaduhan M4ngsa juga di katakan agak kurang siuman, katanya.

Katanya, hasil siasatan mendapati m4ngsa mempunyai tujuh rekod lampau pelbagai kes jen4yah termasuk berkaitan d4dah.

Pemeriksaan awal ke atas tubuh badan m4ngsa terdapat luka kecil di dahi kanan dan di pergelangan tangan kiri.

M4yat m4ngsa dibawa ke hospital HRPB untuk bed4h siasat bagi mengenal pasti punca kematian dan siasatan masih diteruskan,” katanya. Al fatihah. Credit HM.