[Terkini] Darahh membuak dari Kubur Baru, “Tanah perkuburan Islam terpaksa ditutup” (6Gmbr)

Seremban : Tanah perkuburan Islam Forest Heights Senawang terpaksa ditutup serta merta dan semua aktiviti pengkebumian jenazah akan dipindahkan ke Tapak Perkuburan Islam Bandar Ainsdale mulai semalam 24 September 2021.

Mengikut seorang pelayar media sosial yang kenali dengan nama Herman Mihat yang juga bertugas sebagai seorang yang menguruskan pengkebumian jen4zah.

Punca Tanah perkuburan Islam Forest Heights ditutup adalah disebebakan D4rah ada keluar (Membuak) dari satu Kubur yang baru disemadikan jen4zahnya.

Namun kesahihan mengenai cairan berwarna merah yang menyurupai d4rah itu di kawasan perkuburan terbabit belah disahkan oleh pihak berwajib dan mereka kini tengah menganalisis untuk pastikan cairan merah itu adalah d4rah atau sebaliknya.

Semalam Herman Mihat memuat naik beberapa keping gambar dilaman facebooknya menunjukan dengan jelas cairan yang merupai d4rah itu memenuhi kawasan dipersekitaran satu lahad kubur baru dan kawasan sekitar.

Berbagai andaian timbul oleh pelayar media sosial mengenai info dan gambar gambar terbabit bila mana perkongsian Herman Mihat itu mendapat 8200 perkongsian dilama facebook nya.

Setakat pagi ini tiada isu yang jelas mengenai cairan tersebut cuma penjelasan dari Herman yang menjawab soalan pelayar media sosial yang mana dia mengesahakan cairan merah itu sememangnya dari dari satu kubur yang baru dikawasan Tanah Perkuburan itu.

Jika benar apa yang dikata ini adalah kebesaran Allah Taala yang menunjukan kekuasaan kepada kita bahawa apa sahaja boleh berlaku dengan izin nya sama sama kita nantikan penjelasan dari pihak berwajib dan hasil sample yang mungkin akan dianalisis oleh pihak berwajib untuk sahkan sama ada itu benar benar d4rah atau sebaliknya. Credit FB Herman Mihat  

Dalam pada itu Jabatan Mineral Negeri Sembilan tampil menjelaskan apa yang sebenarnya berlaku di Tanah Perkuburan terbabit.

Tinjauan admin pula melalui facebook posting asal Herman Mihat juga telah memadamkan gambar gambar terbabit.

Cecair yang mengalir seperti d4rah daripada Tanah Perkubur4n Islam Forest Height Senawang di sini, dikenal pasti bukan d4rah namun siasatan masih dijalankan Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) Negeri Sembilan.

Ahli Majlis Bandaraya Seremban (MBS) Datuk Ibrahim Abd Rahman, berkata siasatan awal mendapati cecair berkenaan bukan darah seperti yang viral di laman sosial.

Beliau berkata, pihaknya bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paroi, Datuk Mohamad Taufek Abd Ghani dan Datuk Bandar cMBS, Datuk Masri Razali serta Setiausaha MBS Mas Midyawan Yahya melawat lokasi kejadian, petang tadi.

Katanya, pihaknya juga sudah diberikan penerangan oleh pegawai dari JMG Negeri Sembilan mengenai fenomena yang berlaku di tanah perkuburan itu.

Kami dimaklumkan bahawa tapak tanah asal perkuburan terbabit adalah tempat berpaya dan berair serta terdapat beberapa kolam di kawasan itu.

Malah, batu di tapak berkenaan adalah jenis merah mengandungi mineral besi. Interaksi antara batu, air dan tanah menghasilkan oxide (karat) berwarna merah.

Sebab itu air yang mengalir di sekeliling kawasan perkuburan itu berwarna merah, namun ia bukan d4rah seperti dakwaan pelbagai pihak. Jika dilihat dengan mata kasar pun jelas tidak menyamai d4rah, katanya ketika dihubungi, malam ini.

Terdahulu, viral pelbagai gambar mengenai kawasan perkuburan itu yang dipenuhi cecair berwarna merah seperti d4rah mengalir di celah-celah kubur sehingga menimbulkan kegemparan dalam kalangan orang ramai.

Mereka mendakwa cecair berkenaan adalah d4rah yang keluar daripada kubur terbabit.

Ibrahim berkata, tanah perkuburan berkenaan diwujudkan menerusi wakaf dan ketika ini MBS menutup sementara berikutan tapak sedia ada itu sudah penuh.

Katanya, tapak berkenaan akan dibuka semula sebaik projek tapak baharu bersebelahan siap sepenuhnya. Credit Berita Harian.