[Terkini] Cepatnya Abg prgi, ” Skelip mata syg dan ank hilang abg ” (5Gmbr)

Melaka: Arw4h tidak bergej4la teruk tetapi dalam sekel1p m4ta saja dia pergi meninggalkan saya dan dua anak kami,kata Nurhaffizzah Jamal, 34, yang kehil4ngan suami akib4t C19 pada 8 Ogos lalu.

Nurhaffizzah berkata, suaminya, Norizuwan Omar, 34, hanya demam dan b4tuk yang tidak teruk pada 3 Ogos lalu sebelum menjalani ujian calitan di klinik swasta pada keesokannya dan disahkan p0sitif C19.

Arw4h sekali lagi menjalani ujian yang sama atas arahan pihak pengurusan kilang tempat dia bekerja di Alor Gajah pada 6 Ogos. Selepas disahkan p0sitif, kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengarahkan arw4h menjalani kuarantin kendiri di rumah.

Arw4h berkurung dalam bilik manakala saya dan dua anak, Aleesya Qaisarah, 6, dan Adriana Darsya, 10, masih belum dipakaikan gelang merah jambu, katanya ketika dihubungi di kediamannya di Kampung Bukit Darat, Tanjung Kling dekat sini, hari ini.

Nurhaffizzah yang bertugas sebagai jurur4wat di sebuah hospital swasta berkata, pada malam 8 Ogos lalu, arw4h mengadu sakit d4da tetapi tidak mahu ke hospital kerana menganggap akan segera lega.

Bagaimanapun, menjelang subuh keadaan arw4h semakin serius apabila mengalami ses4k nafas dan s4wan sebelum Nurhaffizzah menghubungi ambulans serta mencuba memberikan pertolongan cem4s kepada suaminya.

Katanya, Pembantu Perubatan dan jurur4wat dari Hospital Melaka yang tiba jam 6.45 pagi memberikan pelbagai bantuan kecem4san tetapi arwah tidak memberikan tindak balas p0sitif.

Arw4h dibawa ke Hospital Melaka dan disahkan men1nggal dun1a sejurus tiba. Saya seakan-akan tidak percayai apa yang berlaku ketika itu,katanya.

Dia berkata, arwah pernah berjanji akan membawa mereka bersiar-siar di beberapa lokasi menarik di negeri ini apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tamat dan pandemik C19 semakin reda.

Bagaimanapun, ia tidak menjadi kenyataan kerana Allah lebih menyayangi arwah dan jen4zah dikebumikan di Tanah Perkvburan Islam Kampung Bukit Darat pada jam 11 pagi kelmarin,katanya.

Norhafizah dan dua anaknya mula dipakaikan gelang merah jambu semalam dan menjalani ku4rantin kendiri hingga 28 Ogos ini. Al fatihah.