[Terkini] Baalai D1SK0, ” Sorang dtahan remaan 7 dbebaskan dgn jaminaan ” (6Gmbr)

Kajang : Tembel4ng seorang ketua b4lai bersama tiga anggotanya yang berpest4 sambil meneguk minuman ker4s di bilik khas yang dijadikan sebagai ‘pusat d1sko’ di sebuah b4lai polis di Kajang, dekat sini terb0ngkar selepas d1serbu pasukan dari Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman, petang kelmarin.

Turut ditahan dalam oper4si khas kira-kira pukul 3 petang itu ialah empat wanita awam yang berusia antara 21 hingga 37 tahun.

Ketua balai yang ditahan itu berusia 55 tahun dan berpangkat sub inspektor, manakala tiga anggota lain yang terlibat masing-masing dua berpangkat koperal dan seorang berpangkat koperal sokongan.

Difahamkan, bilik khas yang diberi nama “D.press Room” ber­kenaan terletak di tingkat 1 b4lai berkenaan.

Pengarah JIPS Bukit Aman, Datuk Azri Ahmad

Semasa serbuan dilakukan, sebahagian daripada anggota dan wanita berkenaan dikatakan sedang menari dan berka­raoke sambil menikmati minuman ker4s serta air ketvm di dalam bilik gelap yang dipasang lampu warna-warni berputar seperti di sebuah ‘pusat d1sko’.

Beberapa peralatan turut dir4mpas antaranya pembesar suara, lampu d1sko, peralatan sistem pembesar audio dan mikrofon termasuk botol minuman keras dan lima botol mengan­dungi air ketvm.

Pemeriksaan ke atas telefon bimbit salah seorang anggota turut menemukan sembilan gambar luc4h miliknya bersama salah seorang wanita terbabit.

Pengarah JIPS Bukit Aman, Datuk Azri Ahmad ketika dihubungi Kosmo berkata, pasukan JIPS membuat serbuan ke balai polis yang berada di bawah pentadbiran Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang itu sekitar pukul 3 petang sejurus menerima maklumat berhubung kegiatan itu.

Ketika serbuan dijalankan, kesemua individu itu termasuk ketua balai berusia 55 tahun didapati sedang berhibur di dalam sebuah bilik pentadbiran di tingkat satu.

Kita membuat tangkapan atas maklumat salah laku dan perbuatan anggota polis dan orang awam berhibur itu jelas menyalahi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) C0V1D19.

Siasatan lanjut masih dijalankan termasuk mengambil tindakan mengikut Seksyen 269 Kanun Keseks4an kerana perbuatan cuai yang mungkin boleh menyebabkan j4ngkitan apa-apa penyakit berjangkit yang boleh membahayakan ny4wa, ujarnya.

Tambah beliau, salah seorang anggota polis telah ditahan reman bagi membantu siasatan, manakala tujuh yang lain dibebaskan dengan ikat jamin polis.

Kita tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang didapati melanggar peraturan atau SOP yang telah ditetapkan pihak berkuasa, tegasnya. Credit Kosmo.