[ Terkini ] Apa yg brlaku satu kcuaian , ” Jnzah ank Autisme dsemadikn ” (5Gmbr)

Seremban : Sua.sana pi.lu menyelubungi majlis peng.ebumian, Nur Ka.srena Dar.wisyah Mohd Khairul, 8, kanak-kanak auti.sme yang ditemukan ma.ut selepas dipercayai ditinggalkan selama tiga jam di dalam sebuah van di Taman Nusari Bayu 2, Bandar Sri Sendayan, di sini malam tadi.

Kanak-kanak malang itu dike.bumikan kira-kira pukul 3 petang tadi di Tanah Perku.buran Islam Felda Sendayan di sini selepas selesai proses bed.ah siasat yang dijalankan di Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ).

Bapa kanak-kanak itu, Mohd Khairul ketika majlis penge.bumian tersebut berkata, dia mendoakan semua supaya mendoakan buat anak syurganya itu.

Dia juga memohon maaf dan memohon dihalalkan makan minum anaknya serta memaafkan sekiranya anaknya ada melakukan kesa.lahan selama ini.

Terima kasih kepada semua yang hadir, saya memohon maaf sekiranya anak saya ini ada melakukan kesa.lahan selama ini, katanya ringkas di tanah perku.buran tersebut.

Usaha pihak media untuk mendapatkannya ahli keluarga kanak-kanak tersebut termasuk Mohd Kha.irul dan isterinya, Juw.ita Jamil bagi mengetahui kisah lebih lanjut bagaimanapun gagal ekoran mereka enggan ditemubual.

UO hari ini melaporkan, Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Mohd. Said Ibrahim berkata, ma.ngsa yang mempunyai kad orang kurang upaya (0KU) masalah pembelajaran itu ditinggalkan tanpa sengaja oleh seorang pemandu van yang diberi tanggungjawab menghantar m4ngsa.

Beliau berkata, satu laporan polis berhubung kema.tian kanak-kanak autisme itu diterima pada pukul 7.46 malam tadi.

Siasatan awal mendapati ma.ngsa sepatutnya dihantar ke Pusat Jagaan Harian di Taman Nusari Aman oleh pemandu van tersebut.

Bagaimanapun, pemandu van pulang ke rumah tanpa menyedari mangsa masih berada di dalam kenderaannya dari pukul 2.30 hingga 5.30 petang,katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Mohd Said, sepanjang kejadian itu, van tersebut diletakkan di hadapan rumahnya dan apabila ma.ngsa ditemukan dia berada dalam keadaan tidak sedar.kan diri.

Man.gsa dibawa ke Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ) dan disahkan telah meni.nggal dunia, katanya.

Jelas beliau, susulan daripada ke.s tersebut, polis membuat tangkapan ke atas seorang lelaki berusia 34 tahun yang merupakan pemandu van berkenaan.

Perintah tahanan reman ke atas sus.pek akan dimohon bagi mengenal pasti kejadian yang berlaku.

Kertas sia.satan dibuka di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001. Proses bed.ah sia.sat akan dijalankan bagi mengesahkan punca sebenar kem.tian ma.ngsa, katanya. Al fatihah.