[Terkini] Allahu trgamak ank buat mcm ni, ” Moga keduanya tenang disana ” (5Gmbr)

Kuala Lipis : Perbinc4ngan tentang hal keag4maan dan ketuh4nan membawa kepada mal4petaka apabila seorang anak sanggup membvnuh ibu bapanya dalam kej4dian yang cukup tr4gis di Kampung Kemahang Hulu, dekat sini malam tadi.

Laporan awal mengatakan anak arw4h mengamalkan aj4ran ses4t disebabkan tegur4n keluarga pasal agama dia sanggup bertindak diluar k4walan, svspek juga dikatakan banyak berh4lusinasi, namun semua perkara tersebut belum disahkan pihak berkuasa mengapa dia s4nggup bertidak demikian pada 2 insan tersayang.

Dalam kej4dian kira-kira pukul 11.30 malam, svspek lelaki yang juga seorang penganggur berusia 31 dipercayai membvnuh ibu bapanya, Moh4mmad M4asai, 68, dan Z4ilan Zainudin, 64, di rumah yang tidak bernombor di kampung tersebut.

Ketua Polis Lipis, Superintenden Azli Mohd. Noor berkata, anggota dari Balai Polis Benta, dekat sini menerima maklumat pada pukul 11.55 malam tentang kejadian seorang lelaki Melayu tidak sedarkan diri akibat dikel4r pada bahagian l3her di rumah tidak bern0mbor Kampung Kemahang Hulu, Benta, dekat ini sehingga polis bertindak membuat si4satan.

Beliau berkata, hasil sias4tan polis, pada mulanya svspek duduk bersama bapanya ‘berborak’ tentang hal ilmu agama dan ketuhanan.

Kemudian svspek nampak mata bapanya bertukar menjadi ‘hit4m’ dan seakan-akan hendak menyer4ngnya. Svspek kemudian masuk ke dalam biliknya dan mengambil p4rang lalu menet4k bapanya sehingga warga emas itu menjer1t berkali-kali dengan sebutan “dah … dah … dah …” dan berlakulah pergelut4n kedua beranak berkenaan.

Ibu svspek yang nampak pergelut4n itu datang untuk membantu suaminya, tetapi turut diser4ng dengan tet4kan serta tik4man di bahagian l3her dan kep4la, katanya dalam kenyataan di sini hari ini, Menurut Azli, wanita warga emas itu melarikan diri keluar dari rumah dan reb4h berhampiran pagar.

Svspek selepas itu keluar mencari ibunya, tetapi tidak nampak kelibat (ibu) dalam suasana yang gelap dan masuk semula ke dalam rumah sebelum berjalan keluar ke arah Jalan Raya Benta – Jerantut berdekatan kampung tersebut.

Selepas kejadian berkenaan, seorang penduduk telah pergi ke rumah svspek dan mendapati tvbuh Mohamm4d M4asai yang bekerja sebagai peng4wal kesel4matan dalam keadaan terb4ring atas lantai dipenuhi d4rah dan tidak berny4wa lagi.

Penduduk juga menemukan ibu svspek, Zailan Zainudin seorang pesara penyelia asrama terbaring atas rumput berdekatan pagar dan sudah men1nggal dun1a. Mereka telah menghubungi Balai Polis Benta memaklumkan mengenai kej4dian berkenaan,katanya.

Tambahnya, penduduk menahan svspek anak m4ngsa pembvnuhan berkenaan dan diserahkan kepada polis sejurus tiba di tempat kejadian.

Polis turut mer4mpas sebil4h p4rang (go.lok) dan bahan bukti lain mengenai kej4dian bvnuh ini dan ke.s ini akan disi4sat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseks4an, ujarnya. Al fatihah.