[Terkini] Ajaal Azizi masa ascot Ambulan ayh, ” Ayhnya turut mninggal diHspital ketika dirwat ” (5Gmbr)

Kuala Terengganu : Ada kisah p1lu disebalik seorang mekanik rentvng selepas terperangkap di dalam kenderaan pelbagai guna (MPV), Perodua Alza yang terbakar di Jalan Kuala Terengganu-Kuala Berang berhampiran Kampung Wakaf Beruas di sini hari ini.

Dalam kejadian jam 7.05 malam itu, m4ngsa, Mohd Azizi Jaafar, 37, men1nggal dun1a akibat melecvr hampir 90 peratus anggota badan akbiabt dari kenderaan jenis Alza yang dinaikinya terbakar.

Tak disangka diperjalannya untuk menghantar ayah tersayang yang sedang s4kit ke Hopspital yang dibawa oleh Ambulan bertukar tragedi bila kereta Alza yang dipandunya sambil ascot Ambulan terlibat kem4langan.

Mengikut sumber arw4h dalam perjalanan ke Hospital mengikut ambulan yang membawa ayahnya kesana untuk dirawat bila diperjalanan Alza yang dipandu arw4h hilang kawalan terbabas menyebabkan 4 tong gas kerjanya di dalam Alza meletvp.

M4ngsa yang tersepit gagal untuk keluar dari kenderaan yang remuk dan terbakar itu menyebabkan m4ngsa turut rentvng, Mengikut isteri m4ngsa ayah arw4h juga turut men1nggal semasa menerima rawatan di Hospital semasa dihantar oleh ambulan yang di ascot oleh arw4h sebelum kem4langan.

Pengarah Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu, Md Hilman Abd. Rashid berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 7.09 malam sebelum tiba ke lokasi kejadian kira-kira empat minit kemudian.

Beliau berkata, kebakaran dipercayai tercetus sewaktu m4ngsa sedang memandu MPV, Perodua Alza sebelum berhenti di tepi jalan sebelum keb4karan itu merebak di sebuah lagi kereta Perodua Viva yang hangus hampir 60 peratus.

Siasatan awal menemui tiga buah tangki gas untuk kerja kimpalan serta satu tangki oksigen di tempat duduk belakang kenderaan m4ngsa.

Mangsa cuba menyelamatkan diri keluar dari tingkap namun usaha berkenaan gagal dan punca sebenar kebakaran masih dalam siasatan. Al fatihah.