[Terkini] Affendy sudah tiada, ” Sebelum ini tular dia dakwa diri dpaksa masuk ke ICU ” (5Gmbr)

Petaling Jaya : Seorang pesakit C19 yang tular selepas mendakwa dirinya ‘dicul1k’ dan ‘dip4ksa’ berada di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Pulau Pinang disahkan men1nggal dun1a, hari ini.

Allahyarham Affendy Mohd Yusof, 43, dikatakan sudah dipindahkan ke wad biasa selepas melepasi tempoh jangkitan C19.

Arwah merupakan seorang pelumba motosikal negara suatu masa dahulu banyak bergiat aktif dalam bidang permotoran bersama pelumba pelumba hebat Cub Prix seperti Wazi Abdul Hamid.

Pemergian Affendy turut dikongsi Wazi melalui laman facebooknya hari ini, Alfatihah, Kembali nya antara bakat yg menyerlah dlm perlumbaan motosikal tanah air suatu ketika dahulu.

Anak kelahiran Penang yg berbakat arw4h Affendy Mohd Yussof, ex petronas rider d zaman TVK dulu.

Moga allah jadikan beliau tetamunya di taman2 syurga..amin
Pengakhiran arwah d hari jumaat yg mulia allahh – Wazi Abdul Hamid.

Khabar dipercayai berkaitan pemergian arw4h turut dikongsi seorang pengamal perubatan, Dr M4lar Santhi Santherasegapan di laman Facebook milik beliau sebentar tadi.

Aj4l m4ut bukan di tangan doktor atau peguam atau atas sesuatu prosedur, Ajal m4ut telah ditetapkan, Persoalannya, adakah kita sudah berikhtiar sehabis baik, Apa yang kita boleh bakal lakukan kalau ada kes akan datang.

Aj4l dia sudah sampai dan ny4wanya sudah diambil. Sama seperti saya, kalian semua juga mesti reda dengan pemergian dia.

Persoalannya, apa yang kita akan buat atau patut buat pada masa hadapan untuk kes sama? Apa iktibar yang kita boleh ambil daripada kisah ini, tulisnya hari ini.

Pada 13 September lalu, Kosmo melaporkan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang, Dr. Ma’arof Sudin berkata, pesakit berkenaan telah dimasukkan ke wad ICU selepas dis4hkan mengalami C19 tahap empat.

Menurutnya, pihak hospital berulang kali menjelaskan kepada pesakit serta ahli keluarga mengenai risiko yang boleh membahayakan dirinya sekiranya dia tidak membenarkan r4watan dijalankan. Al fatihah.