[Terkini] Adik sudah pulang tapi sbgai jenzah, ” Sempat suruh imam hantar jenzah ke kampungnya” (5Gmbr)

Kuala Berang : Seorang jurutera kimia yang ditemui me­n1nggal dunia selepas merosakkan pintu masjid di Pasir Gudang, Johor pada Sabtu lalu mahu pulang ke kampung di Terengganu untuk menziarahi bapanya yang tidak sihat selepas enam bulan tidak berbuat demikian.

Arw4h Mohd Suf1an Mohd Said, 28, membuat permohonan untuk merentas negeri sehari sebelumnya, namun ditolak oleh pihak berkuasa kerana dokumen berkaitan tidak mencukupi.

Kakak arw4h, Siti Ayu Megawati Mohd. Said, 33, berkata, adiknya yang juga anak lelaki tunggal itu mahu pulang ke kampung di Kuala Berang untuk menje­nguk bapa mereka yang kerap diserang asm4 dan sakit belakang sejak kebelakangan ini.

Biarpun berjauhan, kami kerap berhubung melalui panggilan video dan kali terakhir pada Jumaat lalu, Dia beritahu nak balik kampung walaupun terpaksa berhenti kerja lepas tahu kesihatan ayah semakin merosot.

Pada hari kejadian, dia pergi ke masjid untuk berjumpa imam bagi membantunya dalam urusan permohonan rentas nege­ri, katanya ketika ditemui di rumah keluarganya semalam.

Menurut Mas Ayu, dia dimaklumkan arw4h sempat bertemu imam masjid sebelum diminta datang semula pada pagi Ahad.

Entah kenapa adik bongsu saya pergi semula ke masjid pada malam itu, Mungkin dia sangka imam berada di dalam biliknya (di masjid), katanya.

Cerita wanita itu, setelah permohonan rentas negeri ditolak, dia yang tinggal di Johor Bahru berjanji membantu adiknya dan pulang ke kampung bersama-sama pada Ahad lalu, namun tidak menyangka Mohd. Sufian pulang sebagai jen4zah.

Arw4h memang rapat de­ngan kami, Sebelum Perintah Kawalan Pergerakan, dia pulang ke kampung setiap bulan.

Kami sekeluarga agak terkejut kerana arw4h bukan mudah putus asa, malah kerap nasihat kami supaya sentiasa sabar hadapi dugaan hidup, katanya.

Sementara itu, di Johor Bahru, arw4h Mohd Suf1an sempat berpesan kepada imam Masjid Taman Scientex, Pasir Gudang supaya menghantar jen4zahnya ke kampung di Kuala Berang sekiranya dia men1nggal dun1a.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superinten­dan Mohd. Sohaimi Ishak berkata, pihaknya dimaklumkan kekem4tian m4ngsa pukul 7.35 pagi, Ahad lalu di rumah sewa lelaki itu di Taman Scientex di sini.

Rakaman te­levisyen litar tertutup menunjukkan lelaki itu menvmbuk pintu masjid dua kali hingga pecah,kata­nya.

Laporan bed4h siasat mendapati punca kem4tian m4ngsa akibat keceder4an pada perge­l4ngan t4ngan kanan dan urat tendonnya terputus, Kes diklasifikasi sebagai kes m4ti mengejut. Al fatihah.