[Terkini] Abah mnziarah kluarga HER0 negara, ” Jenzah Mohd Diya selmat dismadikn ” (5Gmbr)

Paya Rumput : Jen4zah angg0ta bomba yang lem4s ketika menyelamatkan m4ngsa banjir di Sungai Putat semalam sel4mat dikebumik4n di Tanah Perkvburan Islam Kampung Krubong, di sini hari ini.

Terima kasih kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin (Abah) yang sempat meluangkan masa menzi4rahi ahli keluarga angg0ta bomba yang terkorb4n semasa operasi menyel4mat m4ngsa banjir di Melaka semalam.

Terima kasih Tan Sri Muhyiddin Yassin (Abah) yang sempat meluangkan masa menziarahi ahli keluarga anggota bomba yang terkorb4n semasa operasi menyelamat m4ngsa banjir di Melaka semalam.

Allahyarham Mohd Diya Che Jusoh, 46 yang bertugas di Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Melaka Tengah sel4mat dikebumikan pada jam 11.50 pagi dengan penuh istiadat kebombaan.

Turut hadir memberi penghormatan terakhir di masjid berkenaan, Yang di-Pertua Negeri, Tun Seri Setia Mohd Ali dan Mohd Rustam.

Suasana hiba menyelubungi tanah perkuburan dengan dihadiri isteri, Noraida Che Nor dan empat anak berusia antara 9 hingga 18 tahun serta kira-kira 200 tetamu termasuk ahli keluarga dan saudara terdekat dalam keadaan norma baharu.

Turut hadir mengiringi pengebumian Allahyarham Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Datuk Abdul Wahab Mat Yasin dan Pengarah Bahagian Operasi JBPM, Datuk Nor Hisham Mohammad dan Pengarah JBPM Melaka, Penolong Pesuruhjaya Abu Bakar Katain.

Allahyarham Che Diya yang dilaporkan kritik4l selepas lem4s ketika menyelamatkan m4ngsa banjir semalam menghembuskan n4fas terakhir ketika menerima rawatan di Jabatan Kecemasan dan Trauma, Hospital Melaka pada jam 3.11 pagi tadi.

Terdahulu, jen4zah Allahyarham Mohd Diya dimandikan dan disembahyangkan di Masjid An-Nur selepas dibawa dari kediamannya di Taman Krubong Jaya, di sini bagi penghormatan terakhir ahli keluarga dan saudara mara terdekat.

Semoga isteri arw4h dan anak anak tabah yang maha esa lebih sayangkan arw4h semalam dia keluar rumah untuk bertugas tak sangka dia tidak pulang dan pergi selamanya.Al fatihah.