Terima Kasih Abam Botak, uruskan jnzah Murabbi Ustz Zairiee!

Sandakan : Semalam ini perginya seorang murabbi dan pendidik anak bangsa kita semua iaitu Ustaz Mohd Zairie Bin Muhamed Hassim yang merupakan kes kem4tian ke 186 akibat pendemik C0V1D19.

Murabbi menghembuskan naf4skan terakhir di Unit Rawat an Rapi (ICU)Hospital Duchess Of Kent Sandakan pukul 5.15 pagi semalam.

M4tinya sangat dicemburui, semua komen yang saya baca menceritakan kebaikan arwah.

Jen4zahnya diuruskan oleh Abam Botak atau lebih dikenali dengan nama ” Van Jen4zah Abam Botak” atau nama lain Abam Botak Peduli yang amat terkenal dalam membantu menguruskan jen4zah.

Kali ini cara pengurusan jenazah amat berlainan memandakan Murabbi disahkan men1nggal dunia akibat pendemik C0V1D19 namun ini tidak mematahkan semangat mereka semua untukmenguruskan perjalanan terakhir Murabbi Ustaz Zairie.

Hanya pihak mereka dipertanggungjawabkan untuk menyempurnakan jenazah Murabbi memandangkan semua orang tidak dibenarkan mendekati jen4zah terbabit akibat V1rus C0V1D19.

Dengan mematuhi segala aspek kesel4matan dengan berpakaian lengkap mereka menjalankan tugas persemadia Murabbi Ustaz Zairie.

Mereka sempat merakam detik detik pengkebumian jenazah Murabbi dalam bentuk video untuk tatapan keluarga dan semua dan disiarkan melalui facebook page Van Jen4zah Abam Botak.

Ini rasa julung julung kalinya jen4zah pesakit C0V1D19 ditunjukkan secara dekat dengan rakaman video dan amat jelas jen4zah diuruskan seperti jen4zah biasa cuma aspek keselamatan diutamakan dengan seketat ketatnya memandangkan ianya wabak yang mudah berjangkit.

Dengan pendedahan video ini tiada lagi persepsi yang negetif untuk jen4zah pesakit C0V1D19.

Terima kasih ustaz kerana mendidik kami semua selama ini, terima kasih juga kerana berbakti kepada negeri kami setelah sekian lama.

Permergian Murabbi Ustaz merupakan kehilangan besar buat semua terutama warga Sandakan Sungguh besar pengorb4nanmu, Semoga Allah menempatkanmu di syurganya.

Menjadikan pusaramu taman-taman syurganya, Seperti mana masa hidupmu menjadikan rumah-rumahnya sebagai taman-taman syurga.

Bicaramu yang tidak pernah lekang menyebarkan risalah agamanya, Murabbi berehat lah dengan tenang pergi mu tinggalkan seorang balu dan 5 cahayamata.

Sungguh aku sangat rasakan Sandakan kehilangan permata,sama sama kita doakan dan sedekahkan. AlFatihah.