Tenanglh bapa dsana, Sgguh memilukn pngakhiran hidupmuu akbt C0V1D19!

Sandakan : Permergian bapa tersayang menjadi Korban C0V1D19 menjadi detik paling menyedihkan dalam keluarga Ana Roziana bila mana bapa tersayang pergi buat selamanya akibat pendemik tersebut.

Dia menceritakan kembali kisah keluarganya dijangkiti C0V1D19 melalui laman facebooknya Ana Roziana yang mendapat lebih 4k perkongsian yang turut mengundang kesedihan rakyat Malaysia yang amat bersimpati apa yang menimpa keluarganya.

Tarikh keramat 7 Disember 2020, 8.45 malam bapa saya menghembuskan n4fasnya yang terakhir dalam keadaan yang sungguh tenang, Kami redha🤲.

Bapa dimasukkan wad 27 November 2020 dan bermulalah episod seluruh keluarga saya, kakak dan adik-adik dimasukkan ke wad akibat C0V1D😭.

Setiap hari saya akan berbalas mesej dengan bapa dan akan bervideocall dengannya sehingga 4 November adalah hari terakhir Allahyarham membuat panggilan video.

Keadaannya sejak hari itu mula merosot, Namun Alhamdulillah saya mendapat perkhabarannya daripada pihak icu C0V1D dengan terperinci setiap hari.

Kakak sulung masih dikuarantin di Tawau, adik lagi seorang masih di wad, Alhamdulillah adik perempuan seorang lagi dari Pahang dipermudahkan sampai di bumi Sandakan 2 petang, Subhanallah Alhamdulillah Allahuakhbar 😭 bapa tunggu saya balik rupanya.

Jam 4.30petang, kami sampai di Roadblock Sapi Nangoh, dapat panggilan kecem4san daripada wad ICU bahawa bapa sangat kritik4l. Allahuakhbar, Saya maklumkan seluruh keluarga.

Jam 5.30 petang, di Batu 16 Sandakan saya sekali lagi dapat panggilan bapa sangat kritikal, Saya memohon doktor untuk berv1deocall dengan bapa.

Allahuakhbar 😭😭😭 Terima kasih Allah kerana memberi kesempatan melihat bapa.

Pada pukul 6.30 petang saya sampai di Karamunting, 8.45 malam bapa telah menghembuskan n4fasnya yang terakhir dengan tenang.

Pada pukul 9.00 malam doktor menghubungi saya memaklumkan bapa sudah tiada. Alhamdulillah doktor maklumkan bapa pergi dengan tenang, detak jantungnya semakin perlahan kata doktor dan terus tiada, seolah tidur, Allahuakhbar, Hilanglah segala kesakitan bapa. 😭

Subhanallah Alhamdulillah Allahuakhbar, Bapa orang yang baik, Berita pemergian bapa tersebar di seluruh bumi Malaysia. Keluarga, sanak saudara, sahabat, rakan taulan dan kenalan semua mendoakan dan semua datang memberikan penghormatan buat bapa.

Pemergian bapa bagi saya adalah pengakhiran yang sangat dimuliakan. Allah mengizinkan 6 ahli keluarga bersama para petugas KKM untuk solat jen4zah dan masuk ke liang lahad menyempurnakan pengkebum1an bapa😭.

Sayalah waris yang diamanahkan untuk menguruskan jen4zah bapa. Saya tidak tahu apa apa berkenaan pengurusan jen4zah, namun dengan pertolongan Allah semua sangat dipermudahkan.

Dari proses menuntut jen4zah, pengecaman jen4zah oleh adik ipar, penggalian liang lahad, van jen4zah Abam Botak, proses tayammum dan Solat serta pengkebumian Allahyarham, Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar semuanya dipermudahkan 🤲.

Jen4zah bapa diiringi pasukan polis, KKM ,Van Jenazah Abam Botak khas mengurus kes C0v1d dan diiringi seluruh keluarga jauh dan dekat, Alhamdulillah, Bapa orang yang baik semuanya dipermudahkan.

Satu satunya adik lelaki bongsu saya diizinkan Allah untuk menyambut jen4zah bapa menurunkan ke liang lahad dan membuka ikatan tali kafan, Sempat ditatapnya wajah senyum bapa katanya😭🤲 Alhamdulillah.

Terima kasih banyak-banyak kepada semua yang mendoakan dan memudahkan segala urusan, Subhanallah Alhamdulillah Allahuakhbar 😭 akan saya simpan kenangan ini selamanya 🤲 8 Disember 2020, Bapa selamat dikebum1kan.

Hj Markim Mustapah, Ya Allah..ampunilah dia Rahmatilah dia Terangilah kvburnya Tempatkanlah dia bersama para solihin🤲Aaminnn. Al fatihah. Credit fb Ana Roziana