Syng aku x tau utk jalani hari2 tanpamu, ” Ank tanya mana ayh” (5Gmbr)

Kuala Lumpur : Bekas anggota kumpulan Rabbani, Azizan Halid, 46, menghembuskan n4fas terakhir di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), jam 10 pagi semalam.

Sebak luahan isteri arw4h yang dikenali dengan nama Dewi Azizan dilaman fbnya semalam ” Sayang, Aku xtau lagi bagaimana menjalani hari2 tanpamu..anak yang selalu bertanya mana ayah😭😭😭kata nak besarkan anak sama2,tapi kenapa sekarang sayang biakan wi sorang je, wi xkuat, sungguh,😭😭😭.

Berita pemergiannya itu disahkan Ketua Kumpulan Rabbani, Azadan Abdul Aziz ketika dihubungi BH Online.

Azadan berkata, setakat ini, punca kem4tian arw4h Azizan masih belum diketahui kerana perlu melalui prosedur bed4h si4sat.

Arw4h Azizan rebah selepas mengadu ses4k n4fas ketika bersarapan pagi di rumahnya di Pantai Dalam, kira-kira jam 8.30 pagi semalam.

Setahu saya, arw4h tidak menghidap sebarang penyakit kronik, tetapi diser4ng demam sejak seminggu lalu, Arw4h ke klinik untuk mendapatkan rawatan, namun selepas dimasukkan air, doktor memintanya pulang.

Bimbang demam tidak kebah, arw4h kemudiannya pergi semula ke klinik pada keesokannya untuk menjalankan ujian calitan C0V1D19 dan dipakaikan gelang merah jambu,katanya.

Azadan berkata, keputusan ujian C0V1D19 sepatutnya keluar hari ini atau esok, Namun, arw4h mengalami sesak n4fas dan terus rebah selepas bersarapan, semalam.

Setakat hari ini, punca kem4tian arw4h masih belum diketahui dan majlis pengebumian hanya akan dilakukan selepas keputusan bedah siasat keluar.

Sekiranya arw4h didapati p0sitif, hospital akan menguruskan pengebumian, tetapi sekiranya negatif, barulah keluarga diberi kebenaran untuk menguruskan jen4zah, kata Azadan.

Allahyarham Azizan menyertai Rabbani antara 1997 hingga 2001 sebagai pemain perkusi, Azizan meninggalkan isteri dan seorang cahaya mata.

Namun, apa yang menyedihkan, kata Azadan, isteri dan anaknya kini sedang menjalani proses kuarantin kendiri di kediaman.

Isteri arw4h berasal dari Indonesia dan tinggal sebatang kara di Malaysia, Jadi, mungkin teman rapat arw4h daripada kumpulan Anak Soleh akan menguruskan urusan pengebumi4n.

Arw4h bersama Rabbani tidak lama ketika sedang meletup dengan lagu Intifada, Arw4h mengambil keputusan meninggalkan kami kerana ingin meneruskan minat sebagai pelakon teater.

Namun, arw4h seorang yang baik dan cukup disenangi kerana sikapnya suka berlawak. Pemergian arwah tetap menjadi satu kehilangan buat Rabbani,katanya, arw4h juga aktif menjadi Youtube melaluai Ondey Channel .

Allahyarham dijangka akan dikebumikan di kampung halaman di Behrang, Perak. Al fatihah.