Sudah dtahan dirumahnya, puunca berbuat demikiaan?

Kepong : Sudah dtahan dirumahnya, puunca berbuat demikian? Lelaki yang dipercayai membvnuh kucing dengan kej4m dengan memasukan kedalam pengering mesin basuh semalam telah ditahan dirumahnya oleh pihak berkuasa.

Apa yang dilakukan sungguh kej4m dan tidak berperikemanusia4an yang menimbulkan kemarahan pada umum dan pencinta kucing.

Semalam harian Metro melaporkan luluh hati seorang wanita apabila melihat tiga kucing dibvnuh kej4m dengan ‘dilem4skan’ dalam tiga mesin basuh di sebuah kedai dobi layan diri di Kepong.

sudah-dtahan-dirumahnya-puunca-berbuat-demikiaan

Tindakan kejam itu dipercayai dilakukan seorang lelaki berusia 30-an kira-kira jam 5.30 pagi, hari ini.

Presiden Persatuan Haiwan Malaysia Arie Dwi Andika berkata, kejadian disedari jam 9 pagi oleh seorang wanita berusia 30an yang mahu menggunakan perkhidmatan di dobi itu.

Sebaik membuka pintu mesin basuh, wanita itu terkejut sebaik melihat tiga ekor kucing m4ti dipercayai akibat lem4s.

Wanita itu kemudian membuat laporan di Balai Polis Taman Ehsan, Kepong, hari ini supaya tindakan segera dapat diambil pihak berkuasa, katanya kepada Harian Metro.

sudah-dtahan-dirumahnya-puunca-berbuat-demikiaan

Arie berkata, pihaknya menggesa supaya tindakan segera diambil terutama Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) supaya hukuman setimpal dapat dikenakan terhadap lelaki itu.

Kita menggesa kes ini dibuka mengikut Akta Kebajikan Haiwan 2015, memandangkan ia kes berat kita berharap DVS dapat mengambil tindakan segera.

Berdasarkan akta ini, pesalah boleh dikenakan hukuman denda RM20,000 hingga RM100,000 atau penjara setahun hingga tiga tahun,katanya.

sudah-dtahan-dirumahnya-puunca-berbuat-demikiaan

Menurutnya, hasil siasatan pihaknya mendapati tiga kucing itu adalah kucing jalanan dan pihaknya turut menerima laporan daripada saksi kejadian itu.

Rakaman kamera litar tertutup kejadian itu tular di media sosial hari ini memaparkan seorang lelaki memasukkan tiga kucing ke dalam mesin basuh di kedai dobi berkenaan.

Tindakan kejam lelaki itu menerima kecaman warganet yang mahu tindakan segera diambil pihak berkuasa.

Kejadian kali kedua itu berlaku berikutan pada 5 Disember tahun lalu seorang pekerja kontrak yang memasukkan seekor kucing bunting ke dalam mesin pengering di sebuah dobi layan diri dihukum penjara 34 bulan dan didenda RM40,000 oleh Mahkamah Sesyen Selayang.

sudah-dtahan-dirumahnya-puunca-berbuat-demikiaan

Lelaki tersebut dipercayai telah ditahan mengikut gambar gambar dirinya yang telah tersebar dimedia sosial, semasa ditahan dia masih memakai baju yang sama sepertimana yang terdapat dalam gambar CCTV yang disebarkan bagi mengesan pelaku.

Punca sebenar dia melakukan sedemikian tidak dapat dipastikan lagi setakat ini, semoga pelaku dihukum setimpal jika dia m4nusia normal namun jika sebaliknya tidak dapat kita pastikan apa hukuman yang sepatutnya dia terima.

Tonton Video Di Bawah Ini Sampai Habis

Power la dik

Posted by Fingo on Isnin, 17 Februari 2020

Register disini>> Join Now ,Selepas Join download Apps Fingo