Smoga Syahiid buatmu Imam Dr Haji Wan Hassan, trgis apa yg brlaku!

Kuala Lumpur : Bekas pengarah bahagian teknologi maklumat Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) m4ut, manakala isterinya ceder4 diser4ng per0mpak bersenjatakan p4rang di kediaman mereka di Jalan Mambu, Bukit Bandaraya di sini awal pagi tadi.

M4ngsa, Dr. Wan Hassan Wan Embong, 71, m4ut akibat mengalami keceder4n pada muka dan leher manakala isterinya, Sarifah Yusof,70, turut diceder4kan.

Difahamkan, kediaman banglo dua tingkat yang mempunyai tujuh bilik itu dipecah masuk ketika bekalan elektrik di kawasan perumahan berkenaan terputus.

Apa yang berlaku mengundang pilu keluarga dan saudara mara terdekat,  anak saudara m4ngsa Hazman Hadi Sakim memuat naik moment terakhir arwah Dr Wan Hassan yang lebih mesra dengan panggilan ayah tih olehnya.

Pagi ini dikejutkan dengan berita yang sangat mendukacitakan.
Pakcik saya, Ayah Teh (Dr Wan Hassan Bin Wan Embong) telah m4ti ditetak di rumahnya di Bangsar sewaktu dimasuki perompak sekitar pukul 4 pagi.

Siasatan awal mendapati kesan tet4kan dilengan dan kepala,Mok Teh sedang berada dihospital untuk jahitan ditangan (akibat tet4kan parang) dan rawatan lanjut.

Semoga Allah tempatkan Ayah Teh dikalangan orang yang beriman, dikurniakan Syahid dalam mempertahankan diri dan keluarga, Dan semoga Allah kurniakan kesabaran buat Mok Teh dan sepupu sepupuku atas pemergian yang tiada gantinya ini.

Kes masih dalam siasatan polis, Moga perompak dan pembvnuh ini dapat diberkas,Berhati-hati sahabat, Manusia menjadi semakin terdesak akibat tekanan hidup dan mampu membuat sesuatu diluar dugaan.

إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ‎ اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ Moga Syurga buatmu Ayah Teh 😢.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Nik Ros Azhan Nik Ab. Hamid berkata, pihaknya menerima panggilan daripada anak m4ngsa berhubung rumah ibu bapanya dipecah masuk dua lelaki bersenjatakan p4rang pada pukul 4.01 pagi sebelum sepasukan polis bergegas ke lokasi.

Katanya, sebaik tiba pihaknya mendapati m4ngsa m4ut diser4ng, manakala isterinya yang juga pesara guru ceder4 pada bahu kanan.

Hasil soal siasat awal, isteri m4ngsa memberitahu, kejadian pecah rumah berlaku pada pukul 3.30 pagi dan m4ngsa turun selepas terdengar bunyi bising di bahagian dapur.

Dua lelaki bersenjatakan p4rang dan tidak bertopeng meminta duit, m4ngsa cuba melawan sebelum dia ditet4k, katanya kepada Kosmo! hari ini.

Menurutnya lagi, isterinya turut diceder4kan suspek sebelum mereka melarikan barang berharga dalam kediaman tersebut.

Dua suspek itu melarikan diri melalui tingkap di bahagian dapur, Anggaran kerugian dan siasatan lanjut masih dijalankan, ujarnya,Kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseks4an iaitu bvnuh.Al fatihah.