Selamat ulang tahun ke 21 sayang, 13 tahun sudah kak ngah pergi!

Kuala Lumpur : Tanggal 11 Sept 2020 genalah usia 21 tahun Kak Ngah seandainya Kak Ngah masih ada didunia, namun yang maha esa lebih sayangkan kak ngah kini sudah 13 tahun kak ngah pergi meninggalkan papa mama along serta adik adik.

Sebak luahan ayah kepada Arw4h Nurin Jazlin Jazimin yang ditemui meninggal dunia dengan tragis 13 tahun lalu.

Jazimin meluahkan kesedihan dilaman sosialnya setelah melawat pusara arwah yang sudah 13 tahun.

Pada 11 sept 99 jam 6.30am lahir nurin jazlin kedunia Di pinjam hanya sementera n meninggalkan keluarganya di dunia selama lamanya pada 17 sept 2007,selamat ulang tahun ke 21thn kak ngah, Al-fatihah dibaca – Jazimin AO

Sinar Harian mengimbaskan kembali tr4gedi melibatkan pembvnuhan kej4m seorang kanak-kanak, Nurin Jazlin Jazimin, 8, bermula selepas dia dilaporkan hilang ketika keluar ke pasar malam berhampiran rumahnya di Seksyen 1, Wangsa Maju.

Pelbagai usaha dilakukan melalui media dan orang ramai termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi mengesan murid tahun dua Sekolah Kebangsaan (SK) Desa Setapak, Setapak, Kuala Lumpur itu.

Pada pagi 17 September 2007, sebuah beg sukan yang ditinggalkan di hadapan sebuah rumah kedai di PJS 1/48, Petaling Jaya ditemui oleh pemilik kedai.

Beg itu mengandungi badan kanak-kanak t4npa seur4t benang dan dibiarkan dalam keadaan b0g3l.

M4yat kanak-kanak yang tidak dikenali itu yang disumbat dalam beg berkenaan dan polis percaya bahawa kanak-kanak itu telah m4ti lebih daripada enam jam sebelum penemuan berkenaan.

Lebih meny4yat hati, timun dan terung ditemui disvmbat dalam kem4luan kanak-kanak itu yang juga telah menyebabkan rektvmnya pec4h.

Hasil bed4h siasat menyatakan jangkitan b4kteria telah menyumbang kepada kem4tian mangsa.

Ketika kejadian, ibu bapa Nurin Jazlin tidak dapat mengenal pasti m4yat itu sebagai anak perempuan mereka kerana perubahan dalam ciri-ciri fizikal kanak-kanak terbabit.

Pada mulanya m4yat kanak-kanak itu dianggap warga asing kerana tidak mempunyai parut suntikan Bacillus Calmette Guerin (BCG).

Akhirnya, hasil daripada ujian asid de0ksiribonukleik (DNA) mengesahkan m4yat itu merupakan Nurin Jazlin.

Jen4zah kanak-kanak itu kemudian dituntut oleh keluarganya dari Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan dikebumikan di Tanah Perkvburan Islam Taman Ibukota, Setapak, Kuala Lumpur pada 21 September selepas solat Jumaat.

Nurin Jazlin merupakan anak kedua pasangan Jazimin Abdul Jalil dan Norazian Bistaman daripada tiga adik beradik ketika itu.Al fatihah.