Rehtlh syg, Pelukk eratt jsd ank ksyngan sblum dsmadikn!

Nibong Tebal: Jen4zah bayi lelaki dan ibu mentua kepada penyerang Johor Darul Ta’zim (JDT), Muhammad Syafiq Ahmad selesai dimandikan dan dik4fankan sebelum dibawa untuk dikebumikan di Pendang, Kedah.

Terdahulu, jen4zah Muhammad Aisy Saqeef berusia 22 hari dan neneknya, Zainab Wahab, 46, selesai menjalani proses bed4h siasat di Unit Forensik Hospital Sungai Bakap (HSB) pada 1.40 tengah hari.

Suasana pilu menyelubungi perkarangan unit forensik dengan kunjungan ahli keluarga penyerang bola sepak terbabit yang datang memberi sokongan.

Malah, Pengendali skuad Harimau Malaya, Tan Cheng Hoe turut hadir menziarahi Muhammad Syafiq yang dilihat sugul dan kepenatan ekoran kemalangan yang menimpanya dan bersama ahli keluarganya.

Kenderaan membawa kedua-dua jen4zah sudah bertolak ke Pendang pada 3.30 petang tadi.

Arw4h isteri, Zainab Wahab, 46, ada hubungi saya dua hari lalu dan minta kemaskan rumah sebab nak bawa balik cucu baru.

Tapi tak sangka pula dia dan cucu pulang sebagai jen4zah,kata Norain Shahadan, 50.

Menurut Norain, dia menerima berita sedih itu melalui besannya, Ahmad Ibrahim, 56, yang menghubunginya sekitar 6 pagi tadi.

Katanya, dia ketika itu antara percaya atau tidak apabila dimaklumkan isterinya dan cucu mereka, Muhammad Aisy Saqeef, 22 hari, men1nggal dunia dalam kem4langan di Kilometer 163 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) berhampiran Plaza Tol Jawi, di sini, hari ini.

Saya tidak menyangka, namun reda dengan apa yang berlaku kerana kehilangan isteri dan cucu kedua kami.

Namun, saya bersyukur anak sulung, Nur Amalina, 25, menantu, Muhamad Syafiq Ahmad, 25, serta cucu sulung, Aaira Nur Saffiyya, 2, selamat, katanya ketika ditemui di rumahnya di Jalan Padang Pusing, di sini, hari ini.

Turut terbvnuh dalam kem3langan itu, pembantu rumah warga Indonesia, Titik Sukamti, 30-an.

Menurut Norain, dia terkilan kerana tak sempat menatap wajah cucu barunya yang dilahirkan pada 14 November lalu dan hanya melihat melalui WhatsApp kumpulan keluarga di telefon bimbit.

Katanya, dia memang teruja mahu berjumpa cucu sulung lelaki, namun tidak kesampaian.

Saya sempat berbual dengan isteri pun sekejap saja dan dia hanya beritahu nak balik apabila pergerakan rentas negeri dibenarkan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) tamat, hari ini.

Sedih memang sedih, tapi apa nak buat, saya terima ketentuan Allah katanya.

Katanya, isterinya pergi ke rumah anak dan menantu mereka di Johor sejak perayaan Deepavali lalu.

Bapa penyerang Johor Darul Ta’zim (JDT) belum sempat menemui cucunya yang m4ut dalam kema4angan di Lebuhraya Utara Selatan berhampiran Plaza Tol Jawi di sini, pagi hari ini.

Ahmad Ibrahim, 56, berkata, keluarganya sudah merancang untuk mengunjungi Syafiq di Johor selepas dikurniakan anak keduanya pada 14 November lalu.

Menurutnya, keluarganya rancang untuk ke Johor pada 11 Disember ini tetapi terpaksa menangguhkan rancangan itu selepas tempat tinggalnya di Bayan Baru dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Seluruh ahli keluarga terkilan kerana tidak sempat berbuat demikian selepas mereka terbabit dalam kem4langan ini katanya ketika ditemui di Unit Forensik Hospital Sungai Bakap.

Ahmad berkata, dia menerima panggilan mengenai kem4langan itu pada 4 pagi dan bergegas ke tempat kejadian.

Menurutnya, pada awalnya dia menganggap orang yang menghubunginya itu tersilap orang dan menjelaskan bahawa semua anaknya ada di rumah.

Pada masa itu, saya tidak menyangka bahawa Syafiq yang terbabit dalam kem4langan kerana tidak tahu dia dalam perjalanan ke rumah mentuanya di Pendang, Kedah.

Dia mungkin ada beritahu ibunya kerana selalu berkongsi apa saja dengan ibunya, katanya.

Menurut Ahmad, dia yang ke tempat kejadian selepas yakin Syafiq terbabit dalam kemalangan itu mendapati kesemua m4ngsa sudah dihantar ke hospital.

Katanya, Syafiq beritahu dia cuba mengelak sesuatu sebelum kenderaannya hilang kawalan dan merempvh pembahagi jalan.

Dia masih dalam tr4uma, katanya.

Ahmad berkata, isteri Syafiq, Nur Amalina Nur Ain, 25, dan anak sulung pasangan itu, Aaira Nur Saffiyya, 2, kini berada dalam keadaan stabil. Al fatihah.