Rehatlh ayh, ” Ajaal ktika ba ntu kreta pacit tukar taayar ” (5Gmbr)

Kuala Lumpur : Kem4langan di Lebuhraya Bertingkat Ampang Kuala Lumpur (AKLEH) menghala Ampang petang tadi, mengorb4nkan seorang peronda lebuh raya manakala lima yang lain ceder4 dan seorang selamat.

M4ngsa yang m4ut ialah Azman Junin, 55, manakala rakan sekerjanya, Mohd Rahmad Che Bulat atau Che Mud, 41, ceder4 ringan di kaki dan tangan.

Turut ceder4 ialah empat lagi pemandu kenderaan lain termasuk seorang wanita berusia antara 28 hingga 52 tahun.

Lebih kurang jam 4.40 pm tadi, seorang peronda Lebuhraya Akleh men1nggal dunia, Kisah sedih ini turut dikongsi oleh Hezeri Samsuri melalui laman facebook.

Allahyarham Azman Junin turun membantu seorang pengguna lebuhraya yang mengalami kerosakan kenderaan,
Sedang arwah membantu, beliau dil4nggar oleh sebuah kereta yang hilang kawalan kerana jalanraya yang basah.

Dia meninggal dunia ketika membantu orang yang sedang susah, Walaupun kon diletakkan dan lampu kecemasan dipasang, risiko masih wujud.

Sebab tu saya pelik macam mana orang boleh berkerumun tepi highway untuk tengok ayah tukar tayar pancit, Sebab tu saya respek mat motor yang berduyun berhenti bawah jambatan sebab takut air hujan, tapi kereta lori lalu lalang tak takut.

Jalanraya adalah satu tempat di mana anda tak sepatutnya berfikiran positif. Always think of the worst that could happen.

Takziah kepada keluar arw4h, Semoga beliau diberikan rahmat dan diletakkan di kalangan mereka yang beriman – Hezeri Samsuri.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Zulkefly Yahya berkata, polis menerima laporan kemalangan yang membabitkan kenderaan peronda, kenderaan utiliti sukan (SUV) Hyundai Tucson, Proton Saga, Perodua Myvi dan Bezza pada 5.15 petang.

Menurutnya, siasatan awal mendapati dua peronda AKLEH itu sedang dalam tugas kawalan lalu lintas selepas sebuah kenderaan terbabit kem4langan.

Pada masa sama, tiga orang awam berhenti di kiri jalan bagi membantu kem4langan itu.

Kemudian datang sebuah SUV dipandu seorang wanita yang berada di lorong kanan secara tiba-tiba hilang kawalan dan merempvh empat kenderaan yang berada di kiri jalan.

Akibat rempvhan itu, lima m4ngsa termasuk pemandu SUV ceder4 dan dibawa ke hospital untuk rawatan manakala seorang m4ngsa disahkan men1nggal dunia di lokasi,katanya dalam kenyataan malam ini.

Beliau berkata, m4yat dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk bed4h siasat, Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Sebak meluahan anaknya Syikin melalui laman sosialnya ” Assalamualaikum wbt, saya Noor Asyikin binti Azman mewakili arwah bapa saya yang telah kembali ke rahmatullah semalam iaitu pada 27 Mei 2021 asbab kem4langan ingin memohon ampun dan maaf bagi pihak arwah ayah.

Sekiranya terkasar bahasa, terlepas kata atau membuatkan ketidak senangan hati sesiapa, Mohon sedekahkan AlFatihah , mohon doakan kami sekeluarga kuat menerima hakikat.

Sekiranya arw4h ayah mempunyai hutang kepada sesiapa yang dikenali mohon segera pm saya untuk selanjutnya, InshaAllah semoga Allah merahmati pemergian ayah tercinta.

Maafkan lah ayah saya, sesungguhnya daripada Allah kita datang, kepada Allah jua kita pergi , Innalillahiwainnailaihi rojiun. ALFATIHAH BUAT AYAHANDA TERCINTA AZMAN BIN JUNIN (31 MEI 1966-27 MEI 2021).

Moga roh arw4h ayah Syikin tenang disana bersama insan insan yang diredhai yang maha esa. Al fatihah.