Prjalanan trakhir Mamaa – V1DE0, ” Prgi x kmbali laagi ” (4Gmbr)

Kota Bharu : Bismilahirahmanirahim, Hari ini genaplah hari ke11 arw4h mamaku pergi, Pergi yang sangat meninggalkan kesan, Ya kesan kpada smua.

C0V1D iS REAL, C0V1D DE4TH IS REAL! Dan hari ini jugalah aku ada kekuatan utk menulis, Menulis sebuah coretan utk diingati sampai bila2.

Dipertengahan April 2021,keluarga besarku diuji, Diuji dengan begitu hebat, Keluarga besarku terpaksa membuat swab test termasuk keluarga kecilku yang dianggap sebagai “K0ntak R4pat”.

Bila keluar keputusan swab test, 4 org positif C0V1D19 dan kesemua keluarga kecilku negatif, Alhamdulillah Kesemua yang p0sitif, dikuarantinkan di rumah, yakni tiada seorang pn yang bergejala dan mempunyai simptom. Diulang, TIDAK BERGEJALA!

Walaupun keluarga kecilku negatif, tapi kami perlu menghabiskan waktu kuarantin mengikut tarikh yang telah ditetapkan oleh KKM, Terima kasih tidak terhingga kepada kaum keluarga, sahabat handai yang tidak putus2 memberikan bantuan walaupun dari jauh.

Bayangkan kuarantin bersama anak2 yg masih kecil, berumur 7thn, 5thn, 3thn n 1thn. Mencabar?? Ya, memang sangat mencabar dan terasa sgt down. Kenapa D0WN? Nk keluar tak boleh, nak membeli pn tak boleh, anak meronta, menjerik, menagis semuanya ada. Anak??.

Apa la yg dia faham sangat mengenai KUARANTIN. Persepsi manusia, bila melihat seseorang pakai gelang pink, mereka berlari anak, mula berjauhan, apatah lagi berpura-pura tidak melihat. Besarnya kuasa GELANG PINK.

Dipenghujung untuk menamatkan kuarantin, keluarga kami masih diuji,  Dimulai dengan kehilangan Baby Syahid diusia kandungan kakak iparku 15 minggu.

Terkejut, dan amat terkejut, Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul, Ketika ini, kak iparku masih lagi positif. Pada ketika ini, kami merasai ujian ini sudah hebat, tapi sangkaan kami silap.

Diawal Mei 2021, kami masih diuji, Kali ini ujian ini benar-benar berat dan sangat pahit utk ditelan iaitu kehilangan arwah mama disebabkan C0V1D19.

Yup, kehilangan yang membuatkn smua terjatuh dan patah kaki dengan tiba2 di Bulan Ramadhan yang Mulia, Sakit yang sukar utk ditelan adalah sakit rindu pada pesakit C0V1D19 yang kita tidak dapat melihat dan tidak mampu utk mendengar suara disebabkan mama terpaksa ditidurkan di ICU.

Bermula dengan dikuarantin di tempat biasa dan dipenghujung cerita sehingga terpaksa diintubate, Hanya kenangan VC sebelum ditidurkan memori terakhir kami sekeluarga.

Pada mulanya, reaksi sangat positif dan memberi gambaran harapan mama akan pulang beraya bersama kami. YA, MAMA AKAN PULANG KE RUMAH. DOAKAN MAMA CEPAT SEMBUH. Tapi harapan hanya tinggal kenangan.

Di saat percubaan utk mencabut oksigen ventilator, kesihatan mama semakin d0wn, C0V1D19 is PEMBVNUH! Ya PEMBVNUH nombor 1 dan hanya mengganggu sistem pernafasan dan paru-paru2.

J4hat, memang sangat J4HAT, Bila2 masa boleh stabil dan bila2 masa juga boleh drop tahap oksigen dalam badan. Hanya Allah yang Maha Mengetahui.

Jika ada yang bertanya, dari manakah mamaku terkena jangkitan? Sukar utk diperjelas dan diluahkan kerana C0V1D19 tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Kau nak salahkan siapa.. SIAPA??, Kerana C0V1D19 ini berantai, Rantai di mana bermula, terputus dan boleh bersambung, Eh, tak ikut S0P ke?? Pakai Mask, S4nitizer dan jangan keluar jika tiada kepentingan?? Jawapannya, kami sudah ikut saranan KERAJAAN.

Patuh SOP dan Patuh SOP! Mereka tidak keluar. Ulang suara, TIDAK KELUAR RUMAH.

Hanya Allah s.w.t yang tahu apa yang terbaik utk kehidupan kita. Perancangan manusia itu usaha, Perancangan Allah itu takdir. Walau sukar utk ditelan, tapi aku akur wlaupun terpaksa berlakon di hadapan anak-anak2.

Kuat?? Aku memang tak KUAT.SABAR? Ayat yang sering didengar, tapi yang MERASA? Tidak pelik kalau yang merasa tiba2 termenung, duduk terdiam dan bergerak mengikut kata hati.Ya Allah jika kau pisahkan kami di dunia,satukanlah kami di syurga.

Mama pergi meninggalkan kami 04 Mei 2021 01.10 pagi bersamaan 22 Ramadhan. Kini, hanya tinggal kenangan.. Mama, Fifi rindukan mama, Apatah lagi sekarang di Bulan Syawal, Rindu masakan mama apatah lagi rindukan mama “b0be”! Hanya suara terakhir masih terngiang-ngiang di telinga.

Ya ALLAH, Sampaikanlah pahala bacaanKu kepada roh ibuku Harleni Binti Ishar dan Baby Syahid. Ya ALLAH ampuni dosa mereka, kasihani dan sejahterakan mereka, maafkanlah kesalahannya, muliakanlah kedatangannya, lapangkan kuburnya dengan rahmat-Mu, wahai Tuhan yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang.

Jen4zah selamat disemadik4n di Tanah Perkuburan Tg Chat, Kota Bharu Kelantan.

Al- Fatihah buat Arwah Mama, ❤️ 16.04.1958 – 04.05.2021 ❤️,Al- Fatihah buat Baby Syahid, ❤️ 15 Week ❤️ Credit Ariyani Fifi.