Piluu prgimu, “Ajaal Lc hilaang kwlan brtmbung traak bwa bnduan ” (5Gmbr)

Kota Bharu: Terkejut melihat trak polis berhenti di depan kedai, dengan 4pi yang meny4la di bahagian bawah.

Saya terus berlari ke arah pemandu untuk memberitahu bahawa ada api, tanpa menyedari seorang lelaki terbaring kaku di jalan, kata Zizah Yusoff, 51.

Dia adalah saksi kem4langan m4ut membabitkan seorang lelaki apabila motosikal ditunggang m4ngsa bertembung trak polis yang membawa banduan di Kampung Demit, di sini, jam 9 pagi tadi.

Menurutnya, sebaik mendengar jerit4nnya, anggota polis yang berada di dalam trak terus keluar dan mengarahkan b4nduan turun daripada kenderaaan itu bagi menyelamatkan diri memandangkan api semakin marak.

Saya melihat sekujur tvbuh lelaki terbaring k4ku di tengah jalan dan baru menyedari kebakaran pada trak kerana motosikal m4ngsa yang bertembung dan terheret di bawah lori itu.

Kejadian berlaku terlalu p4ntas, saya hanya mampu melihat anggota bertindak membawa keluar semua banduan, dengan api yang semakin marak,katanya yang juga peniaga di kawasan berkenaan.

Sementara itu, Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat, mengesahkan m4ngsa Muhammad Khalis Mifzal Muhd Kamal,21, men1nggal di lokasi kejadian, manakala semua 29 banduan dan anggota di dalam trak berkenaan selamat.

Hasil siasatan awal mendapati, m4ngsa menunggang motosikal dari arah Kubang Kerian ke Kampung Demit, mel4nggar belakang kereta jenis Proton Saga, sebelum masuk ke jalan bertentangan dan bertembvng trak polis.

M4ngsa mengalami keceder4an p4rah dig1lis trak berkenaan selain motosikal jenis Yamah LC ditunggangnya juga terper0sok bawah trak menyebabkan berlaku keb4karan.

Trak ini dalam perjalanan membawa banduan dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan ke penjara Kuala Krai,katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, di sini, hari ini.

Shafien berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 selain meminta saksi kejadian tampil untuk memberi keterangan berhubung kejadian untuk membantu siasatan.Al fatihah.