Pasangan saintis Islam Professor Ugur dn isterii hasilkn vaksinn C0V1D19!

Hebatnya diri mereka dikurniakan oleh yang maha esa, Saintis Ugur Sahin dan Ozlem Tureci menghabiskan hampir sepanjang hidup mereka dalam menyumbang kepada bidang penyakit berjangkit dan onkologi.

Kini, pasangan suami isteri itu dikenali seluruh dunia kerana hasil titik peluh mereka membangunkan vaksin C0V1D19 yang pertama dengan keberkesanan tinggi.

Sahin, 55, dan Tureci, 53, menubuhkan syarikat BioNTech di Mainz, Jerman pada 2008.

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda: Maksudnya: Allah tidak menurunkan sesuatu penyakit melainkan diturunkan bersamanya penawar.”Riwayat al-Bukhari (5678)

Daripada Anas bin Malik RA, bahawa Nabi SAW bersabda: Maksudnya : Sesungguhnya Allah ketika menciptakan penyakit, diciptakan juga penawar. Maka, berubatlah kamu. Riwayat Ahmad (12596) Syeikh Syu’aib al-Arna’outh menilai hadis ini sebagai sahih li ghairihi.

Pada Isnin lalu, BioNTech bersama syarikat farmaseutikal Amerika Syarikat Pfizer umum ujian klinikal vaksin mereka menunjukkan kadar keberkesanan lebih 90 peratus dalam mencegah jangkitan C0V1D19.

Bermula dengan asal-usul keluarga yang sederhana iaitu sebagai anak kepada seorang migran Turki di Jerman, Ketua Eksekutif BioNTech Sahin bersama isterinya Tureci kini antara 100 individu paling kaya di Jerman, menurut Reuters.

Di sebalik kejayaannya, dia tidak pernah berubah daripada personalitinya yang rendah diri, kata Matthias Kromayer, salah seorang ahli lembaga firma MIG AG yang menyokong BioNTech sejak awal penubuhannya.

Pasangan itu sebelum ini turut menubuhkan syarikat Ganymed Pharmaceuticals pada 2001 untuk membangunkan antibodi yang melawan kanser, kemudian dijual pada nilai AS1.4 bilion pada 2016.

Bermula dengan asal-usul keluarga yang sederhana iaitu sebagai anak kepada seorang migran Turki di Jerman, Ketua Eksekutif BioNTech Sahin bersama isterinya Tureci kini antara 100 individu paling kaya di Jerman, menurut Reuters.

Di sebalik kejayaannya, dia tidak pernah berubah daripada personalitinya yang rendah diri,kata Matthias Kromayer, salah seorang ahli lembaga firma MIG AG yang menyokong BioNTech sejak awal penubuhannya.

Pasangan itu sebelum ini turut menubuhkan syarikat Ganymed Pharmaceuticals pada 2001 untuk membangunkan antibodi yang melawan k4nser, kemudian dijual pada nilai AS1.4 bilion pada 2016. Credit Astro Awani.