Papaa sudah tiada syg, ” Hasrat bagi hadiah utk istri dan ank x kesampaian” (5Gmbr)

Pontian : Arw4h sempat jamah char kuetiau ketika sahur pagi tadi,kata Rohayu Idris, 30, iaitu isteri kepada anggota bomba, Anuar Abdullah, 33, yang maut dalam kem4langan di Kilometer 80.4 Jalan Johor Bahru-Batu Pahat, dekat Sanglang di sini pada pagi Sabtu.

Dalam kem4langan kira-kira jam 8.20 pagi itu, Anuar yang menunggang motosikal jenis Kawasaki m4ut di lokasi kejadian selepas terlibat kem4langan dengan sebuah motosikal lain jenis Honda.

Rohayu berkata, dia bersama Allahyarham dan anak mereka berusia empat tahun pulang ke rumah ibu suaminya itu di Kampung Parit Suloh, Batu Pahat pada Jumaat.

Namun hasrat seorang anggota bomba menyerahkan hadiah tudung kepada isteri dan topi keledar anak tunggalnya tidak kesampaian apabila dia m4ut dalam kem4langan membabitkan dua motosikal di Jalan Sanglang berdekatan Kampung Sanglang di sini, pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 8.50 pagi itu, anggota Balai Bomba dan Penyelamat Pontian Baru itu, Anuar Abdullah, 33, yang menunggang motosikal Kawasaki Versys m4ut di tempat kejadian.

Ketika kejadian m4ngsa yang tidak bertugas itu dalam perjalanan pulang ke rumah ibunya di Kampung Sungai Suloh, Batu Pahat selepas mengambil hadiah di tempat kerjanya untuk diberikan kepada isteri dan anaknya.

Bagaimanapun motosikal ditunggang Anuar dikatakan bertembung motosikal Honda Wave ditunggang Tey Ah Pin, 74, dari Kampung Parit Gantong, Ayer Baloi di sini, menyebabkan kedua-dua m4ngsa m4ut di tempat kejadian.

Isterinya, Rohayu Idris, 30, berkata suaminya sedang bercuti dua hari dan memberitahu ke balai tempat dia bertugas untuk mengambil beberapa barangan yang dibeli secara dalam talian.

Arw4h suami beriya-iya mahu mengambil barangan yang dibelinya di balai termasuk topi keledar untuk anak yang berusia empat tahun.

Dia sudah lama berhasrat hendak membawa anak kesayangannya itu bersiar-siar di sekitar kampung menaiki motosikal dengan menggunakan topi keledar berkenaan.

Lepas Subuh tadi arw4h keluar dari Batu Pahat ke Pontian dan memaklumkan akan pulang jam 9 pagi.

Namun selepas jam 9 pagi, saya mulai risau kerana panggilan telefon dibuat tidak diangkat sebelum adik saya ternampak gambar motosikalnya terbabit kem4langan di Facebook dengan penunggangnya disahkan m4ut, katanya ketika ditemui di perkarangan bilik mayat Hospital Pontian di sini.

Jen4zah akan dikebumikan di Tanah Perkvburan Islam Kampung Sungai Suloh, Batu Pahat, petang ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Pontian, Superintendan Mustafa Bakri berkata, siasatan awal mendapati kejadian berlaku apabila sebuah motosikal Kawasaki Versys berkenaan mel4nggar Honda Wave yang keluar dari lorong di tempat kejadian.

Katanya, akibat perl4nggaran itu, kedua m4ngsa men1nggal dun1a di lokasi kejadian dan m4yat dibawa ke Hospital Pontian untuk bedah siasat.

Kes disi4sat mengikut Sekyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987, katanya. Al fatihah.